Sedinta Consiliului Director al Federatiei Romane de Baschet, convocata pentru data de 23.05.2018, s-a desfasurat in Bucuresti, cu prezenta a 13 membrii ai Consiliului Director iar reprezentantul MTS, Cristian Sandu, si juristul FRB, Doru Toma, au participat in calitate de invitati.
In cadrul sedintei Consiliului Director din data de 23.05.2018 au fost aprobate si consemnate in procesul verbal urmatoarele decizii:
1. Dl. Dan Berceanu, secretarul general al FR Baschet, informeaza Consiliul Director de faptul ca selectionata de baschet 3x3 feminin a Romaniei s-a calificat la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires, 6-18 octombrie 2018, si propune aprobarea participarii acesteia la JOT 2018. Se aproba in unanimitate de voturi.
2. Dl. Dan Berceanu, secretar general al FR Baschet, propune afilierea provizorie a urmatoarelor structuri sportive, care au depus documentatia completa si au achitat taxa de afiliere:
- ACS ROO KIES Oradea
- ACS Cormoran Constanta
- ACS MKE 2018 MS, Tg Mures
Se aproba in unanimitate de voturi.
3. Dl. Petre Branisteanu, membru in Comisia de Disciplina, este mandatat de presedintele comisiei respective sa propuna Consiliului Director o modificare in articolele Regulamentului de Disciplina, astfel: la sanctiuni, in loc de exprimarea „suspendare si amenda” sa apara exprimarea „suspendare si/sau amenda”, comisia urmand sa judece de la caz la caz, in functie de gravitate. Se aproba cu unanimitate de voturi.
4. Dl. Dan Berceanu, secretarul general al FR Baschet, informeaza Consiliul Director despre proiectul „Educatie prin Sport, Educatie prin Baschet”, initiat de FRB si aprobat de MTS, care se va desfasura in Sighetul Marmatiei. Se aproba cu unanimitate de voturi implementarea acestui proiect.
5. Dl. Dan Berceanu, secretarul general al FR Baschet, informeaza Consiliul Director despre solicitarea presedintelui CCAB, dl. Adrian Voinescu, care doreste o modificare a componentei colegiului de arbitri, conform Art. 20.6 din Statutul FRB si a Art. 7, lit. e, din Regulamentul Arbitrilor de Baschet din Romania. Este invitat la sedinta presedintele CCAB, care prezinta motivele solicitarii sale. Propune revocarea membrilor CCAB si prezinta o alta componenta a colegiului central al arbitrilor, avand ca membrii Ciprian Stoica, Bogdan Podar, Marius Ciulin, Vlad Ghizdareanu, Alexandra Stan si Tiberiu Rist. Se aproba in unanimitate de voturi revocarea membrilor CCAB. Se aproba in unanimitate de voturi componenta noului CCAB.
Totodata, presedintele CCAB propune ca la Turneul Final U14, masculin si feminin, sa se asigure arbitraj in 3. Se aproba in unanimitate arbitrajul in 3 pentru TF U14, masculin si feminin, cu nominalizarea a maxim 6 arbitrii la turneul final.
6. Dl. Claudiu Fometescu, antrenor federal, propune urmatoarele amendamente:
- un club care inscrie la CN U12 pana la 3 echipe va avea obligatia sa inscrie 1 echipa la CN U13;
- un club care inscrie la CN U12 patru (4) sau mai multe echipe va avea obligatia sa inscrie 2 echipe in CN U13;
Se aproba in unanimitate de voturi.
7. Dl. Claudiu Fometescu, antrenor federal, prezinta situatia D-lui Marius Cosoi de la Iasi, care solicita obtinerea licentei „C” de antrenor de baschet, dumnealui avand specializare handbal dar o activitate de peste 20 ani in baschet ca manager si presedinte de club. CC Antrenori considera ca nu intruneste conditiile actuale pentru derogare si propune ca dl. Cosoi sa se inscrie la a doua specializare la CNFPA. Cu unanimitate de voturi se respinge solicitarea d-lui Cosoi.
8. Dl. Horia Paun, presedintele FRB, prezinta noul format competitional al LNB, Masculin si Feminin, tinand cont de propunerile convenite in cadrul sedintelor cu presedintii cluburilor din LNB si Liga 1, Masculin si Feminin, dar si de propunerile „Comisiei LNB” (denumirile grupelor A, B, C, rosu, galben, albastru si verde sunt provizorii, pentru o mai usoara intelegere a sistemului competitional). Se aproba in unanimitate sau cu majoritate de voturi urmatoarele:
- Inscrierea in LNB si CR, masculin si feminin: au drept de inscriere cluburile care au participat in LNB si Liga 1, masculin si feminin, in sezonul 2017-2018, precum si alte cluburi afiliate la FRB care indeplinesc conditiile de eligibilitate. Cluburile afiliate provizoriu se pot inscrie si vor fi repartizate in grupa C, dar nu vor avea dreptul sa acceada in grupa 1-8 de play-off. Un club poate inscrie o singura echipa in LNB.Cluburile vor depune noul formular de inscriere si dosarul cu toate documentele necesare validarii inscrierii. Echipele care se inscriu in LNB au obligatia sa participe si in Cupa Romaniei.
Termen limita inscriere - 01 iulie 2018 (Masculin si Feminin).
- Sistemul competitional:
- echipele sunt repartizate in 3 grupe de cate 8 echipe, in functie de locul ocupat in LNBM si Liga 1, sezonul 2017-2018;
- in grupa A vor fi primele 8 echipe din LNBM, in grupa B vor fi echipele clasate pe locurile 9-11 din LNBM si locurile 1-5 din Liga 1, si in grupa C restul echipelor din Liga 1;
- faza 1: se joaca in grupe, dupa sistemul fiecare cu fiecare, tur-retur, 14 jocuri si se face clasamentul;
- faza 2: se formeaza 4 grupe de cate 6 echipe, astfel: grupa “rosie” - locurile 1-6 din grupa A; grupa “galbena” - locurile 7-8 din grupa A + locurile 1-3 din grupa B + locul 1 din grupa C; grupa “albastra” - locurile 4-8 din grupa B + locul 2 din grupa C; grupa “verde” - locurile 3-8 din grupa C;
- se joaca din nou in grupe, dupa sistemul fiecare cu fiecare, tur-retur, 10 jocuri si se face clasamentul;
- echipele din grupa ”rosie” plus primele 2 echipe din grupa “galbena” vor forma o noua grupa de 8 echipe, care va juca in sistem play-off; celelalte echipe vor forma alte grupe de cate 8 echipe si vor juca meciuri pentru stabilirea clasamentului final; In play-off 1-8: se vor juca 3 tururi (sistem 3/5; etapa dubla cu o zi pauza); locurile 5-8 vor juca tururi de 2/3 jocuri.
Este valabil atat pentru Masculin, cat si pentru Feminin.
- Repartizarea echipelor pe grupele din prima faza se va face in functie de:
a). clasamentul din sezonul 2017-2018, din LNB si Liga 1;
b). indeplinirea conditiilor de validare: infrastructura; datorii fata de FRB; litigii cu jucatorii/antrenorii – decizii BAT; participarea in Liga Nationala de 3x3, sezonul 2018; achitarea taxei de garantie; inscriere in cupele europene; nivelul profesional al antrenorilor; inscrierea echipei de juniori in Campionatul National; plata taxei de participare (inscriere);
- Taxa inscriere: LNB si CR, masculin si feminin: 1.000 euro (Masculin); 800 euro (Feminin); echipele din grupa C vor plati in plus 1.000 de euro pentru inregistrarea video; termen de plata a taxei de inscriere 10 iulie 2018.
- Taxa participare in LNB si CR, conform hotararii AG din 2013: Transa 1 (Masculin): 5.500 euro; Transa 1 (Feminin): 4.050 euro. Echipele masculine care nu au participat in LNBM, sezonul 2017-2018, nu au drepturi TV, asa ca vor mai avea de platit in plus 1.000 euro pentru inregistrarea video a jocurilor, contract FRB, deci transa 1 pentru aceste echipe va fi de 6.500 euro. Plata se va face pana in data de 10 iulie 2018;
- Datorii catre FRB: cei care nu isi achita integral datoriile catre FRB vor fi repartizati direct in grupa C;
- Infrastructura: echipele din grupa A si B trebuie sa joace in sali omologate cu dimensiuni regulamentare, sa aiba 2 tabele de scor, tabele de 24 de secunde deasupra panourilor, cu resetare la 14 secunde, sa aiba perimetru luminos cu leduri pe panouri, suprafata sa fie din parchet, sa indeplineasca normele de securitate, capacitatea sa fie mai mare de 400 de locuri (300 locuri grupa B), sonorizare, internet prin cablu, kituri inregistrare video. Echipele din grupa C vor juca in sali polivalente sau de tip Nastase A (sau asemanatoare), 1 tabela de scor, tabele de 24 de secunde pe panouri, cu resetare la 14 secunde, sa aiba perimetru luminos cu leduri, suprafata sa fie parchet, indeplinirea normelor de securitate, capacitatea sa fie mai mare de 100 locuri, sonorizare, internet prin cablu, kituri inregistrare video;
- Taxa garantie:
Masculin: 10.000 euro pentru echipele din grupele A si B; 5.000 euro pentru echipele din grupa C;
Feminin: 10.000 euro pentru grupa A; 5.000 euro pentru grupa B (C);
Plata se va face pana in data de 10 iulie 2018.
- Litigii salariale cu jucatorii/antrenorii/agentii sau decizii BAT: sanctiunile se vor stabili in urma consultarilor cu FIBA, urmarindu-se prevenirea sanctiunilor, limitarea sumelor datorate, determinarea cluburilor sa-si achite datoriile.
– Nivelul profesional al antrenorilor: antrenorii cu carnet de antrenor, categoriile senior sau maestru, posesor al licentei FRB de tip „AA” (numai pentru categorie, CC Antrenori va propune o taxa de exceptare); in colectivul tehnic al echipelor vor fi maximum 4 persoane (antrenor principal, 2 antrenori secunzi, 1 director tehnic); directorul tehnic trebuie sa aiba carnet de antrenor; din cei 4 membri ai colectivului tehnic, cel mult unul poate fi strain; antrenorul strain trebuie sa demonstreze ca in ultimii 5 ani a fost antrenor macar in 3 ani in prima liga din tara sa sau in alta tara;
- Participarea in Campionatul National de juniori:
Masculin: sa aiba 1 echipa de juniori inscrisa in Campionatul National U14 - U18, iar in urmatorul sezon sa participe cu 2 echipe in Campionatul National U14 - U18.
Feminin: sa aiba 1 echipa de juniori inscrisa in Campionatul National U14 - U18;
Echipele de juniori pot fi proprii sau in colaborare. Daca nu participa in Campionatul National de juniori sau se va rupe colaborarea: sanctiune –depunctare cu 5 puncte in LNB.
– Participare in Liga Nationala de Baschet 3x3, sezonul 2018: neparticiparea la minim 4 turnee din circuitul 3x3 se sanctioneaza: depunctare cu 5 puncte in LNB;
- Inscriere in cupele europene:
Masculin: daca echipele din LNB nu se inscriu in sezonul 2018-2019 – amenda conform RGOC; se pot inscrie in BCL campioana si vicecampioana LNBM iar in FIBA Europe Cup castigatoarea Cupei Romaniei si locul 3 din LNBM.
Feminin: echipa campioana LNBF este obligata sa se inscrie intr-o cupa europeana organizata de FIBA (ELW sau ECW), sanctiune conform RGOC.
- Perioada de transfer: Masculin si Feminin: 18 iulie - 03 octombrie; sunt permise 6 inlocuiri de jucatori straini sau romani pana la 28 februarie 2019; Perioada de transfer speciala: pentru echipele care promoveaza in grupa superioara;
- dosarul de transfer trebuie depus in termen, dar jucatorul primeste drept de joc numai cand este obtinuta cartea verde si se face dovada achitarii taxei de transfer sau a taxei de jucator strain;
-Taxa jucator strain / Taxa transfer:
Masculin: 1.500 euro (pentru straini); 550 lei (pentru romani);
Feminin: 750 euro (pentru straini); 550 lei (pentru romance);
- Taxa varsta:
Masculin: 1.000 euro pentru orice jucator roman sau strain de peste 35 ani;
Feminin: 500 euro pentru orice jucatoare romanca sau straina de peste 35 ani;
- Taxa formare juniori (platita in fiecare an cluburilor formatoare, prin FRB, pentru fiecare jucator nascut 2000 sau mai tanar, pana la varsta de 25 de ani): 2.000 de euro pe an de jucator in grupa A; 1.500 de euro pe an de jucator pentru cei din grupa B; 750 de euro pe an de jucator pentru cei din grupa C. Sunt aceleasi sume la Masculin si Feminin. FRB va directiona banii catre cluburile formatoare conform unei proceduri stabilite de CC Antrenori, retinand un comision de 10%. Jucatorul tanar primeste drept de joc numai dupa achitarea taxei de formare.
- Lista jucatorilor cu drept de joc: va fi de maximum 15 jucatori (fosta L20);
- Jucatorii straini pe foaia de arbitraj: maximum6 straini la Masculin si maxim 5 straini la Feminin (la Feminin: dintre cele 5 straine, maximum 2 non-europene) pentru grupele A si B, respectiv grupele Rosie, Galbena si Albastru; pentru grupa C si grupa verde maximum 4 straini la Masculin, maximum 3 straine, dintre care cel mult una non-europeana la Feminin; Statutul jucatoarelor europene/non-europene in LNB si Cupa Romaniei se va stabili in functie de pasaportul prezentat in dosarul de transfer.
- Regula romanilor:
Masculin: cel putin un jucator roman prezent in permanenta pe teren, dar in SF 1 si SF 2 acesta sa fie sub 23 de ani; regula valabila pentru grupele A, B, rosie, galbena si albastru; pentru Grupa C si grupa verde – cel putin doi jucatori romani prezenti in permanenta pe teren, dintre care cel putin unul sa fie de U23;
Feminin: cel putin doua jucatoare romance prezente in permanenta pe teren, dar in SF 1 si SF 2 trebuie sa fie cel putin o jucatoare U23; regula este valabila pentru toate grupele;
- Barem arbitraj si comisar: in grupele A si B, respectiv rosie, galbena si albastru – se achita prin taxa de participare; in grupa C si grupa verde, barem de arbitraj de 150 lei de arbitru (pentru ceilalti oficiali, procentual conform HG 1447)
- Statistica/inregistrare video (contract FRB): obligatoriu pentru toate echipele din toate grupele, masculin si feminin;
- Punctele in grupa:
- In grupa „Rosie” se intra cu toate punctele acumulate in grupa A;
- In grupa Galbena, Albastru si Verde, NU se tine cont de punctele acumulate in grupele din prima faza;
- Retragere din competitie:
- retragere inainte de inceperea competiei - se completeaza grupa de 8 (6) cu urmatoarea echipa; sanctiuni: amenda 5.000 euro + se pierde taxa de participare + se pierde taxa de garantie;
- retragere in timpul competitiei - se joaca mai departe grupa in 7 (5) echipe, se aplica RGOC; in faza 2, se completeaza grupele cu urmatoarele echipe din celelalte grupe; sanctiuni: amenda 10.000 euro + se pierde taxa de participare + se pierde taxa de garantie + se pierd drepturile TV;
- Redistribuire in grupe in fazele superioare:
- in faza 2 – trecerea intr-o grupa cu standarde superioare – echipa trebuie sa indeplineasca conditiile grupei respective ca infrastructura si daca doreste ca numar jucatori straini (transfer);
- trecerea intr-o grupa cu standarde inferioare – echipa ramane cu aceeasi infrastructura dar va juca cu un numar mai mic de jucatori straini, conform reglementarilor grupei; se conformeaza regulii romanului din grupa respectiva;
- Tragerea la sorti – va avea loc la Campionatul European U20, F, de la Oradea, in data de 14 iulie:
LNB: se va trage la sorti pe grupele A, B, C;
Cupa Romaniei: in functie de numarul de echipe inscrise, se va stabili sistemul de desfasurare; se stabileste cate echipe stau si apoi se trage la sorti;
CR Masculin: 4 tururi si Final 4; locurile 5-8 din LNBM stau primele 2 tururi si joaca din turul 3; locurile 1-4 din LNBM stau primele 3 tururi si joaca din turul 4;
CR Feminin: 3/4 tururi si Final 4; locurile 1-2 din LNBF nu joaca si intra in turul 3 (sau 4);
In Cupa Romaniei se joaca dupa aceleasi reguli ca in LNB (referitor la numarul de straini si regula romanilor), corespunzator grupei din care face parte echipa.
- Calendar competitional:
LNB Masculin si Feminin: va incepe in data de 06 octombrie si se termina in data de 15 iunie (Masculin) si respectiv 21 mai (Feminin);
Cupa Romaniei, Masculin si Feminin: va incepe in 26-29 septembrie, cu Turul 1, iar Final 4 va avea loc in perioada 30-31 martie (Feminin), si respectiv 24-25 aprilie (Masculin).