Foto

Programul National U15 - Performbaschet, Un pas inainte, a demarat

Federatia Romana de Baschet a organizat, azi, de la ora 11, in Sala “Gheorghe Hagi” din incinta ANST, o conferinta de presa cu ocazia demararii Programului National de Dezvoltare pentru U15 - “PerformBaschet, Un pas inainte”. Un program dedicat copiilor nascuti 1995 si mai tineri (15-16 ani) si care se va derula in cele noua centre regionale stabilite de Biroul Federal din veniturile proprii ale FRB. Prima actiune din Programul National coordonat de directorul Ion Nicolau se va desfasura in perioada 4-6 februarie, in cele noua centre regionale (Bucuresti, Constanta, Galati, Iasi, Cluj, Sibiu, Oradea, Timisoara si Brasov) urmand sa participe 186 de sportivi (selectati de la 49 de cluburi din intreaga tara) si 30 de antrenori. La conferinta de presa de azi, 02.02.2011, au fost prezenti in fata reprezentantilor mass-media presedintele FRB, doamna Carmen Tocala, reprezentantul Eurografica, partenerul FRB in cadrul acestui Program, doamna Roxana Besnea, directorul coordonator al Programului National “PerformBaschet, Un pas inainte”, domnul profesor Ion Nicolau, secretarul general al FRB, domnul Dan Berceanu, dar si responsabilii de zona pe Bucuresti si Cluj, domnii Vasile Popa si Mircea Cristescu.

“FRB a initiat Programul National de Dezvoltare U15, cred ca singurul de acest fel din Romania, din dorinta de a oferi tinerilor de 15-16 ani posibilitatea aprofundarii cunostintelor baschetbalistice. Prin acest mod vreau sa sporim interesul pentru performanta. In urma cu sase ani, atunci cand am preluat sefia FRB, mi-am dorit sa ne ocupam mai mult de atragerea copiilor catre baschet. Am organizat campionatele nationale de babybaschet si minibaschet, iar la vremea respectiva a fost vorba chiar de generatia de copii nascuti 1995 si mai tineri. Sunt aceeasi copii care se regasesc in Programul <> si in care vom investi in urmatorii ani pentru a obtine rezultate notabile. Totodata, vrem sa aratam prin acest program ca se poate face educatie prin sport, respectiv prin baschet”, a declarat doamna Tocala, adaugand si ca a fost parafat un prim parteneriat pe Programul National U15 cu Eurografica. “Vrem sa facem si un produs comercial. Prin partenerul Eurografica am reusit sa realizam caiete personalizate pentru copii, caiete pentru antreori, pixuri cu logo-ul Programului National U15. Pentru reusita acestui program avem nevoie sa starnim interesul media si sa atragem si alti parteneri”, a completat presedintele FRB, precizand ca Programul National U15 face parte din strategia FRB pentru urmatorii opt ani si vizeaza in timp obtinerea unor rezultate notabile cu aceste generatii.
La randul sau, reprezentantul Eurografica, doamna Roxana Besnea, a precizat ca “suntem onorati de parteneriatul cu FRB” si a mentionat: “Ne-am implicat in acest Program National prin crearea unei identitati, cu un logo personalizat, urmand sa oferim produse de birotica individualizate tuturor copiilor. De altfel, intentia noastra este sa implementam acest Program in toata tara si sa oferim tinerilor din tara, prin intermediul librariilor, caiete personalizate cu jucatori. Din cate am observant, copii sunt impresionati de actiunile sportive, de imaginile cu sportivi pe caiete si ar dori sa aiba modele din randul lor. Iar Programul National U15 le ofera astfel de modele, de varsta lor!”
Directorul Programului National de Dezvoltare pentru U15 - “PerformBaschet, Un pas inainte”, domnul profesor Ion Nicolau, a tinut sa faca o incursiune in timp si a reamintit ca in anii ’60, marea forta baschetbalistica Iugoslavia a realizat mai intai un program de instruire a antrenorilor si abia dupa aceea a reusit sa urce in urmatorii ani pe treptele piramidei performantei sportive, devenind o prezenta constanta pe podiumurile europene si mondiale. “Este foarte important cine pune in practica acest program. Trebuie sa lucram la nivelul antrenorilor, pentru a le oferi copiilor calitate la antrenamente. Trebuie sa-I convingem pe antrenori sa lucreze cat mai bine si cat mai mult. Totodata, trebuie sa avem rabdare. Cred ca acest PAS INAINTE din titulatura poate fi aplicat in practica si poate fi un nou inceput. Dar trebuie sa fim atenti sa oferim participantilor conditii bune la cazare, masa si la sala de antrenament, dar si sa-i protejam. Totul trebuie facut cu pasi mici, dar intr-o directive buna. Iar rezultatele vor aparea cat de curand”, a punctat profesorul Ion Nicolau.
La randul lor, responsabilii de zona din Bucuresti si Cluj, domnii Vasile Popa si Mircea Cristescu, au mentionat ca “optimizarea performantei se face prin imbunatatirea selectiei”, fapt rezultat prin punerea in aplicare a Programului National de Dezvoltare pentru U15 - “PerformBaschet, Un pas inainte”. Pe de alta parte, domnul Vasile Popa a tinut sa aminteasca: “Cred ca veriga cea mai importanta este reprezentata de parinti. Pe ei trebuie sa-i convingem ca FRB prin intermediul acestui Program National vrea sa educe copii prin baschet. Sa le dezvolte aptitudinile sportive. Daca ii convingem pe parinti ca le oferim copiilor conditii bune de cazare si masa si le oferim calitate si cantitate la antrenamente, atunci cred ca vor fi constienti de faptul ca tinerii participant in acest program vor avea o crestere semnificativa a valorii baschetbalistice in urmatorii ani”. Presedintele AJB Cluj, Mircea Cristescu, a tinut sa precizeze ca prin aplicarea acestui program se doreste atat “educatia antrenorilor si jucatorilor”, cat si “responsabilizarea fiecaruia”, fiind nevoie de un plan unitar de antrenamente care sa creasca valoarea individuala a sportivilor selectati.
Concluzia reusitei in acest Program National de Dezvoltare pentru U15 - “PerformBaschet, Un pas inainte” a fost trasa de profesorul Ion Nicolau, care a punctat: “Singurul secret pentru reusita programului este de 3 x munca! Munca, munca si iar munca! Nu exista alt secret!”


Reamintim ca activitatea in cadrul Programului National U15 se va desfasura dupa un grafic anual, care insumeaza 56 de antrenamente unice, in cele 9 centre regionale stabilite de Biroul Federal: Bucuresti, Sibiu, Timisoara, Cluj, Iasi, Galati, Constanta, Oradea si Brasov. Pentru fiecare regiune a fost nominalizat cate un coordonator zonal, care va colabora cu directorul de program, domnul profesor Ion Nicolau, cu resurse umane cu varste cuprinse intre 14 ani si 35 de ani (spotivii nascuti 1995 si 1996, antrenorii sub 35 de ani, voluntarii intre 15-35 de ani).
Pentru Bucuresti, coordonatorul zonei este Vasile POPA (0722/526.237),iar selectia de sportivi se face din cluburile care activeaza in Bucuresti, dar si in judetele: Dambovita, SA Ilfov, Giurgiu si Teleorman.
Pentru Brasov, coordonatorul zonei este Dan CALANCEA (0722/391.352),iar selectia de sportivi se face din cluburile care activeaza in judetele: Brasov, Prahova, Covasna si Harghita.
Pentru Sibiu, coordonatorul zonei este Mircea VULC (0744/557.897),iar selectia de sportivi se face din cluburile care activeaza in judetele: Sibiu, Valcea, Arges, Gorj, Olt, Dolj si Alba.
Pentru Timisoara, coordonatorul zonei este Mihai BOLCU (0726/310.646), iarselectia de sportivi se face din cluburile care activeaza in judetele: Timis, Arad, Caras-Severin, Deva, Mehedinti.
Pentru Oradea, coordonatorul zonei este Zoltan KOSA (0744/506.325),iar selectia de sportivi se face din cluburile care activeaza in judetele: Bihor, Satu Mare, Maramures.
Pentru Cluj, coordonatorul zonei este Mircea CRISTESCU (0731/333.333),iar selectia de sportivi se face din cluburile care activeaza in judetele: Cluj, Mures, Bistrita.
Pentru Iasi, coordonatorul zonei este Dan PAVELESCU (0722/520.910),iar selectia de sportivi se face din cluburile care activeaza in judetele: Iasi, Botosani, Suceava, Neamt, Vaslui, Bacau.
Pentru Constanta, coordonatorul zonei este Vasile PASCA (0770/360.295),iar selectia de sportivi se face din cluburile care activeaza in judetele:Constanta, Calarasi, Tulcea, Ialomita.
Pentru Galati, coordonatorul zonei este Florin NINI (0723/488.865),iar selectia de sportivi se face din cluburile care activeaza in judetele: Galati, Braila, Vrancea, Buzau.
In centrele regionale desemnate de FRB, copii si antrenorii se vor intalni bilunar, in week-end-uri, in primele 6 luni, urmand sa fie gazduiti in tabere scolare sau hoteluri din subordinea DSTJ (1-2 nopti de cazare). Antrenamentele unice se vor desfasura in salile de sport aflate in administrarea Primariilor sau DSTJ, zilnic cate doua sedinte de pregatire a cate 2 ore sau 2 ore si jumatate. Pentru prima faza a Programului National U15, actiunile FRB se vor desfasura in urmatoarele trei luni dupa cum urmeaza:
                                04-06 februarie (6 antrenamente, 2 nopti de cazare); 19-20 februarie (4 antrenamente, o noapte de cazare)
                                12-13 martie (4 antrenamente, o noapte de cazare); 26-27 martie (4 antrenamente, o noapte de cazare)
                                02-03 aprilie (4 antrenamente, o noapte de cazare); 16-18 aprilie (6 antrenamente, doua nopti de cazare).

Parteneri