Antrenorul macedonean de 48 de ani s-a alaturat la inceputul acestui an Departamentului Tehnic din cadrul FR Baschet si se preocupa intens de gasirea celor mai bune solutii pentru selectia si pregatirea tinerilor baschetbalisti in perspectiva ajungerii lor la echipa nationala.
Care au fost gandurile cu care ati pornit la drum in echipa Federatiei Romane de Baschet?
Tinand cont de experienta mea acumulata in ani de zile in care am lucrat cu tinerii baschetbalisti, atat in fosta Iugoslavie, cat si in Romania, imi doresc sa ajut baschetul romanesc in implementarea unor noi sisteme si metode de selectie, instruire, educare, scouting la nivelul juniorilor. De asemenea, imi doresc sa am un dialog permanent cu antrenorii romani de copii si juniori, in scopul schimbului de informatii si gasirea celor mai bune metode de antrenament, dar si o mai buna selectie la nivel national.
Primii pasi in acest sens au fost facuti de cativa ani de catre federatie, odata cu implementarea programului “PerformBaschet”. Ce imi doresc eu este, insa, sa reusesc sa fac antrenorii si responsabilii de centre zonale ca “PerformBaschet” nu se rezuma doar la niste sedinte de antrenament, ci inseamna practic un program national de selectie, un program pe care se bazeaza si se cladeste viitorul baschetului romanesc.
Pe langa intalnirile si discutiile cu antrenorii, lucrati efectiv si cu tinerii baschetbalisti…
Alaturi de alti cativa antrenori, de la inceputul lunii ianuarie, efectuam sedinte de pregatire cu acces pe individualizare la Arena de Baschet din Bulevardul Basarabia 39 cu tinerii din Bucuresti nascuti intre anii 2002 si 2004, care fac parte din programul national de selectie. In general, antrenamentele au loc dimineata, apoi sportivii merg la cursuri, iar dupa-amiaza se antreneaza cu echipele lor de club.
Ati avut pana acum si vizite in tara, atat in centrele zonale PerformBaschet, precum si in alte orase. Ce ati discutat cu antrenorii si ce feedback ati primit?
Da, am avut numeroase intalniri deja. Am facut vizite in Targoviste, Ploiesti, Brasov, Sibiu, Targu Jiu, Craiova, Galati si Iasi. Am avut ocazia sa ma intalnesc cu antrenorii de baschet din aceste orase si zone ale Romaniei si am purtat niste discutii preliminare despre un program national mult mai sofisticat pe care intentionam sa il implementam din toamna. Un program care sa implice mai multe stagii de pregatire, atat pentru jucatori, dar si pentru antrenori. De asemenea dorim sa incercam sa schimbam putin optica si conceptiile antrenorilor, jucatorilor sau parintilor in legatura cu acest program national de selectie si, fireste, in legatura cu convocarea si evolutia unui sportiv la echipa nationala.
Cum vi s-au parut antrenorii romani cu care ati interactionat?
Am avut discutii foarte constructive, iar tehnicienii au rapuns extrem de pozitiv. Am incercat sa le explic cat de importanta este colaborarea lor cu federatia si sa-i incurajez sa solicite informatii care i-ar putea ajuta in munca lor ori de cate ori simt nevoia. Pana la urma asta e rolul nostru, al antrenorilor din Departament Tehnic al FR Baschet, sa furnizam informatii si sa sprijinim toti antrenorii de baschet din Romania.
In viziunea mea, toti antrenorii romani trebuie sa stranga randurile, atat intre ei, cat si in relatia cu federatia, sa realizeze (si sa transmita asta si tinerilor baschetbalisti) ca, in fond, evolutia in echipa nationala este cel mai important lucru pentru un sportiv. Echipa nationala este… varful piramidei. Fireste, munca si performantele de la club sunt importante pentru sportivi si antrenori, dar nimic nu se compara cu echipa nationala. Un sportiv trebuie sa fie extrem de mandru ca reuseste sa reprezinte tara lui, ca e unul dintre cei mai buni baschetbalisti din tara lui, ca in el isi pun sperantele alte cateva milioane de romani. Iar pentru un antrenor nu cred ca exista mandrie mai mare decat sa stie ca a promovat macar un sportiv la echipa nationala.
Nu ascund ca am sesizat in unele orase o… scindare intre antrenori. De aceea, cu toata caldura, Indemn antrenorii romani la unitate, in beneficiul viitorului baschetbalistic al Romaniei!
Trebuie sa fim unitari din toate punctele de vedere: de la a avea acelasi scop final, pana la metodele prin care incercam sa ne atingem acel scop.
Aceste vizite vor continua si in alte orase?
Desigur. Am in plan vizite la Targu Mures, Cluj-Napoca, Arad si Timisoara. Dar sunt deschis la dialog si intalniri si cu antrenori din alte orase sau zone. Le-am explicat si antrenorilor cu care deja m-am intalnit: federatia este locul unde sosesc o sumedenie de informatii importante. E si normal, fiindca nivelul de lucru pentru echipele nationale este mult mai ridicat decat cel al echipelor de club. Tocmai de aceea, orice antrenor sau club care are nevoie de aceste informatii referitoare la metode noi de lucru, de selectie sau de antrenament, trebuie sa nu aiba niciun fel de retinere in a contacta federatia si a ne cere suportul sau sfatul. Asta e, pana la urma, rolul nostru, al Departamentului Tehnic, al intregii Federatii Romane de Baschet.
Cateva ganduri pe post de concluzie?
Doresc sa colaborez strans cu antrenorii de juniori din toate regiunile Romaniei. Nimic nu e mai frumos decat sa ne intalnim, sa schimbam informatii si idei legate de baschet. Curand vom face inca un pas inainte si vom face tot mai multe intalniri, conferinte, stagii de pregatire, antrenamente comune. M-as bucura ca tot mai multi antrenori de juniori sa inteleaga care este adevaratul nostru rol in baschet: sa fim pe parchet si sa dezvoltam, sa instruim tinerii si talentatii baschetbalisti pe care i-am descoperit, sa-i pregatim temeinic pentru anii de inalta performanta care vor urma in cariera lor. Cred ca, muncind impreuna, putem reusi sa cladim un viitor mai bun pentru baschetul romanesc!