Kivanc Ayvalioglu: “Baschetul este un mod de viata!”
Dupa primele doua zile de antrenamente, Kivanc Ayvalioglu, Directorul Summer Camp-ului Performbaschet 2011 de la Brasov si totodata reprezentatul Federatiei Turce de Baschet a acordat un interviu in exclusivitate site-ului FRB, in care a vorbit despre prima editie a acestei tabere de pregatire organizata de forul roman in parteneriat cu forul turcesc. Foarte incantat de conditiile excelente de la Brasov, fostul organizator al Campionatului Mondial din Turcia de anul trecut i-a remarcat pe jucatorii romani si a oferit cateva sugestii pentru viitor.
Bine ati venit in Romania. Cum au fost primele doua zile de antrenament?
Am ajuns la Brasov duminica, ne-am cazat, iar a doua zi ne-am apucat de treaba. Am ramas impresionat de ce am gasit aici. Consider ca aveti jucatori mai buni la aceasta categorie de varsta decat Turcia. Si spun asta pentru ca jucatorii vostri sunt mai inalti si mai puternici. Au nevoie doar de antrenamente, antrenamente si iar antrenamente, in fiecare zi, fara vacante sau zile libere. Trebuie sa munceasca din greu si in cativa ani veti avea o echipa nationala foarte buna!
Va multumim pentru cuvintele frumoase. Incercam sa readucem baschetul romanesc in elita continentala.
Este vorba doar de munca. Acum 15 ani, Federatia de Baschet din Turcia a demarat niste proiecte. Acum 15 ani eram in Divizia B, la fel ca Romania, dar ne-am dat seama ca trebuie sa facem ceva pentru a ne ridica. Am organizat astfel de camp-uri la care au participat jucatorii precum Ersan Ilyasova (n.a. fost jucator la Milwaukee Bucks in NBA si la Barcelona, actual component al formatiei Efes Pilsen) sau Omer Asik (n.a. component al echipei Chicago Bulls din NBA) au trecut prin astfel de camp-uri de pregatire.
Sa intelegem ca aceste tabere de pregatire reprezinta cheia succesului?
Bineinteles! Si nu doar pentru jucatori, ci si pentru antrenori. Este vorba aici de un program, de disciplina, de antrenamente, de jocuri. Acum un deceniu aveam disciplina, dar nu aveam programe. Dupa 15 ani am ajuns pe locul sase mondial.
Aveti o experienta uriasa ca organizator. Cum vi se pare camp-ul de la Brasov?
Este prima data cand sunt in Romania, dar inainte de toate vreau sa multumesc doamnei presedinte Carmen Tocala si lui Horia Paun pentru acest proiect pe care l-am demarat impreuna. Sunt persoane extraordinara care vor sa faca totul pentru baschetul romanesc. Revenind la intrebare, la Brasov sunt conditii excelente. Avem trei terenuri de antrenament la dispozitie, dintre care doua sali mari unde putem organiza mai multe ateliere de lucru, iar seara disputam meciuri. Am impartit copiii in trei ligi: NBA, Divizia A si Euroliga. Veti vedea ca peste cativa ani acesti tineri vor evolua pentru echipa nationala!
Orasul cum vi se pare sau nu ati apucat sa il vizitati?
Programul este destul de incarcat: antrenamente, hotel, inapoi la sala, meciuri. Dar am apucat sa vizitez putin centrul istoric si mi-a placut foarte mult. Ahh (rade!) Sa nu uit sa mentionez ca mancarea romaneasca este excelenta!
Ne-ati impartasit impresiile despre participantii la camp. Cateva cuvinte despre antrenori?
Sunt 28 de antrenori foarte motivati. Lucreaza ca si cum ar fi la propriul club. De la zi la zi se observa progresele. Asa se intampla mereu in cantonamentele de acest fel. Cel mai bine se va vedea acest lucru vineri cand vom termina pregatirea.
In final un sfat pentru adolescentii care vor citi acest interviu.
Sa tina minte ca baschetul nu este un job! Este un mod de viata!
Va multumim si va dorim multa bafta!
Carte de vizita:
Nume: Kivanc Ayvalioglu
Varsta: 36 de ani
S-a apucat de antrenorat acum 14 ani in Istanbul, iar din 2004 lucreaza pentru Federatia Turca de Baschet unde ocupa functia de Director al Departamentului International . Printre proiectele derulate, Kivanc Ayvalioglu s-a ocupat de organizarea Campionatului Mondial de Baschet din Turcia.
Ca jucator a inceput sa practice baschetul la varsta de sapte ani, dar a renuntat la 18 ani din cauza unei accidentari la mana stanga.
Kivanc Ayvalioglu: "Ne dorim foarte mult ca prin acest camp-uri sa crestem jucatori pentru echipa nationala. Dupa un astfel de cantonament, unii dintre ei poate vor ajunge jucatorii, altii pot deveni manageri, antrenori sau arbitrii."