Foto

România a promovat în Divizia A a FIBA U20 EuroBasket!

Naționala de tineret a României a învins cu 77-72 Finlanda, în semifinalele FIBA U20 EuroBasket - Pitesti 2024, Division B, reușind astfel promovarea în prima divizie valorică a campionatului european. În ultimul meci al competiției de la Pitești, duminică, de la ora 20:30, tricolorii vor juca pentu medaliile de aur, împotriva Ucrainei.

Jocul contra nordicilor a început cu multe emoții și tensiune atât în ce privește jucătorii, cât și băncile tehnice și fanii. Primul sfert a fost destul de sărac în puncte, echipele punând mult accent pe defensivă, în vreme ce multe atacuri s-au soldat cu încercări de aruncări de 3 puncte. România avea un coș avantaj, însă în ultima secundă, oaspeții au înscris, egalând situația pe tabelă. Echilibrul a continuat și în următoarele zece minute, însă finlandezii au reușit să intre la cabine cu avantaj de o posesie.

În sfertul trei, speranțele tricolore începeau să pălească, după ce adversarii au fost extremi de preciși în aruncările de la distanță și s-au distanțat, la un moment dat, la 10 puncte. A venit însă sfertul al patrulea și, precum o veritabilă Pasăre Phoenix, echipa națională de tineret a început o nebună cursă de revenire, reușind egalarea, 60-60, cu șapte minute înainte de final. Lăpuște a marcat imediat de două ori de la linia de aruncări libere și, din acel moment, România nu a mai cedat conducerea, cu toate că finlandezii au reușit să se apropie la două puncte, cu 100 de secunde înainte de final.

S-a încheiat 77-72 pentru elevii lui Tane Spasev, Cezar Stănescu și Paula Nica, care au sărbătorit promovarea în prima divizie valorică a campionatului european de tineret FIBA U20 EuroBasket, alături de cei peste 2.500 de fani prezenți în tribunele Pitești Arena, sub ochii președintelui FIBA Europe, Jorge Garbajosa, ai președintelui Federației Române de Baschet, Carmen Tocală, dar și ai primarului municipiului Pitești, Cristian Gentea.

Scor final: FINLANDA - ROMÂNIA 72-77 (11-11, 18-15, 29-23, 14-28). Pentru echipa noastră au marcat: Lungu 16p (2x3), Șomăcescu 15p (3x3), Bădălău 13p (1x3), Lăpuște 13p (1x3), Oinaru 11p (2x3), Antonescu 7p (1x3), Stan 2p. Au mai jucat: Cârstea, Nistor.

În cealaltă semifinală a competiției, Ucraina a învins Olanda cu 70-58, astfel că România va juca finala cu reprezentativa țării vecine duminică, de la ora 20:30, la Pitești Arena, accesul fanilor fiind gratuit.

Parteneri