Foto

Acvilele s-au calificat in finala Campionatului European de baschet 3x3!

Nationala feminina a Romaniei a reusit sa se califice in ultimul act al celei de-a doua editii a Campionatului European de baschet 3x3, intreceri gazduite de AFI Palace Cotroceni, dupa ce cvartetul tricolor format din Gabriela Marginean, Sonia Ursu, Anca Sipos si Andra Haas a trecut astazi in primele dispute de pe tabloul jocurilor eliminatorii de nationalele Cehiei (18-16, dupa prelungiri, in sferturi) si Elvetiei (16-14, in semifinale). Astfel, pentru prima data in istorie, nationala feminina a Romaniei va juca cu trofeul european pe masa, "Acvilele" urmand sa intalneasca in finala puternica nationala a Ungariei, de la ora 19:45. Meciurile sunt transmise in direct pe canalul oficial FIBA, www.youtube.com/watch?v=cd997QFygKE. In intrecerea masculina, Romania a cedat in fata nationalei Serbiei, principala favorita la cucerirea titlului suprem, cvartetul tricolor format din Angel Santana, Bogdan Popescu, Catalin Vlaicu si Catalin Bordei fiind depasiti, cu scorul de 11-22. Performanta fetelor a fost dublata de Angel Santana, care a obtinut medalia de argint in cadrul concursului mixt de aruncari, dupa ce a contabilizat acelasi numar de reusite cu Joey Schelvis, 11, dar olandezul a cucerit aurul pentru ca a avut un timp mai bun.
 
Daca in urma cu doi ani, la editia gazduita de Piata Universitatii, nationala masculina de baschet 3x3 a Romaniei scria istoria cu litere de aur si cucerea in premiera trofeul continental, astazi, la a doua editie gazduita de AFI Palace Cotroceni, a venit randul nationalei noastre feminine sa ajunga in marea batalie pentru medaliile de aur si sa adauge o fila importanta in istoricul performantelor tricolore! De altfel, cele patru baschetbaliste din nationala Romaniei par sa fi planuit asta de mai multa vreme, asa cum dezvaluia la conferinta de presa premergatoare Campionatului European de baschet 3x3 si capitanul Gabriela Marginean. “In 2014 am fost frustrate dupa ce am ratat calificarea in semifinale. Acum ne dorim sa cucerim aurul european. Ca un fel de revansa!” spunea Marginean, una dintre cele mai bune marcatoare ale Europenelor gazduite de AFI Palace Cotroceni. Iar cvartetul tricolor format din Gabriela Marginean, Sonia Ursu, Anca Sipos si Andra Haas este decis si de neoprit in cursa pentru prima pozitie a podiumului european.
In primul meci de pe tabloul fazelor eliminatorii, Romania a intalnit incomoda nationala a Cehiei, intr-o disputa nebuna si total nerecomandata cardiacilor. A fost un sfert de finala in care spectacolul a fost la inaltime, dar si tensiunea a capatat cote incredibile, aruncand tribunele in aer dupa ce Sonia Ursu a impins jocul in prelungiri, marcand pentru 16-16 de la o distanta foarte mare. Iar in over-time, Marginean a demonstrat ca este o sportiva de top european si a marcat punctele care au dus Romania in semifinale, scor 18-16, spre bucuria celor prezenti, care au facut ca celebrul mall bucurestean sa para neincapator. A urmat o semifinala foarte echilibrata, Romania avand in fata nationala Elvetiei, o echipa care a produs una dintre surprizele zilei in sferturi si a eliminat Ucraina, scor 14-11. Incurajate fantastic de un public admirabil, "Acvilele" au preluat repede conducerea si au fortat desprinderea, Marginean, Ursu, Sipos si Haas contribuind din plin la zestrea nationalei noastre. Dupa zece minute de foc, nationala noastra s-a impus cu scorul de 16-14, avansand pentru prima oara in istorie in finala competitiei europene. Si ca spiritul de revansa sa fie impins la maxim, Romania va intalni in finala Campionatului European una dintre marile rivale, puternica nationala a Ungariei, aceeasi echipa care in urma cu doua zile ne depasea in faza preliminara si castiga prima pozitie in Grupa A. In aceasta seara, de la ora 19:45, tricolorele au sansa de a-si lua revansa in fata Ungariei si de a urca pe cea mai inalta treapta a podiumului continental…
In competitia masculina, nationala masculina a Romaniei s-a oprit in sferturile de finala, dupa ce cvartetul tricolor format din Angel Santana, Bogdan Popescu, Catalin Vlaicu si Catalin Bordei a fost nevoit sa se recunoasca invins de puternica nationala a Serbiei. Avand in componenta primii patru jucatori din circuitul mondial, Serbia a dominat clar disputa din sferturi si s-a impus in cele din urma scorul de 22-11.

Argint european pentru Santana!


La putin timp dupa terminarea semifinalelor, Angel Santana a pasit din nou pe teren pentru finala concursului mixt de aruncari de la mare distanta, la care au mai fost prezenti olandezul Joey Schelvis, dar si Vega Gimeno (Spania) si Nataliya Skorbatyuk (Ucraina). Santana a fost din nou la inaltime si si-a trecut in cont 11 reusite (din 18 aruncari), egalandu-l pe olandezul Schelvis, dar acesta din urma a avut un timp mai bun si a intrat in posesia medaliei de aur. Dar iata si clasamentul final al concursului mixt de aruncari:
1. Joey Schelvis (11 reusite)
2. Angel Santana (11 reusite)
3. Vega Gimeno (9 reusite)

Parteneri