In prima conferinta de presa organizata in “casa noua”, Carmen Tocala, presedintele Federatiei Romane de Baschet, impreuna cu Dan Berceanu, secretarul general al forului autohton si cu Horia Paun, managerul institutiei din Bulevardul Basarabia nr.39, au vorbit despre Hotararea de Guvern nr .883/ 31.09.2011 privind aprobarea practicarii sportului profesionist in ramura de sport baschet, hotarare ce a fost adoptata in sedinta Executivului la finalul lunii trecute.
In prezenta jurnalistilor, azi, cei trei oficiali ai FRB au explicat beneficiile aduse de recunoastea baschetului ca sport profesionist. Presedinte FRB a precizat ca aparitia HG 883 a fost posibila dupa ce FIBA a remis o adresa prin care puncteaza ca nu are nimic impotriva ca baschetul sa obtina statut de profesionist in Romania. De altfel, Carmen Tocala a amintit ca pana acum doar cinci discipline, fotbal, handbal, box, rugby si volei, beneficiau de statutul de sport profesionist si ca de acum inainte si baschetul a intrat in randul acestora, avand “usile deschise” pentru a putea deveni o industrie, ca si NBA, singura Liga Profesionista de Baschet din lume. “In 90 de zile, va trebui sa elaboram si sa prezentam spre avizare Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret, normele si metodologia privind conditiile de practicare a sportului profesionist in ramura de sport baschet”, a spus presedintele FRB, adaugand ca prin HG 883 se rezolva mai multe aspecte, printre care cele referitoare la protectia jucatorilor, la fiscalitate, asigurari si pensii. “Urmatorul nostru obiectiv este ca in trei ani sa apara Liga Profesionista, cu un regulament al Ligii aprobat de FRB. Pentru aceasta este nevoie in primul rand de cluburi private organizate ca societati pe actiuni. La inceput probabil vom avea o Liga profesionista cu doar cateva echipe (4-6). Sunt mai multi pasi pe care trebuie sa ii realizam, dar prin aceasta Hotarare de Guvern exista si avantaje evidente. As puncta aici clarificarea naturii veniturilor pentru sportivi din meseria de baschetbalist,” a adaugat Carmen Tocala dezvaluind si faptul ca viitoarea castigatoare a Ligii Profesioniste poate obtine un “wild-card” pentru Euroliga.
Nu in cele din urma, presedintele FRB, a subliniat ca este nevoie de imbunatatirea legislatiei fiscale (inclusiv legea sponsorizarii) pentru a facilita activitatea sportiva profesionista.
La randul sau, secretarul general al FRB, a intarit faptul ca HG 883 “este o reusita a FRB”, care va fi de mare ajutor sportivilor. “Totul depinde si de conditiile economice pentru a putea aparea Liga Profesionista, dar trebuie sa spunem ca aceasta HG 883 este ca o poarta deschisa baschetului si ofera mai multe oportunitati. Speram sa fie folosita cum trebuie...”, a concluzionat Dan Berceanu.
La finalul conferintei de presa, conducerea FRB a discutat si despre organizarea in premiera, dupa modelul francez, a etapei inaugurale a Diviziei A de baschet feminin. Evenimentul va avea loc in Sala Sporturilor “Transilvania” din Sibiu, in perioada 01-02 octombrie 2011, toate echipele feminine din prima liga urmand sa dispute jocurile din prima etapa pe teren neutru. “Ne bucuram ca am reusit sa aducem acest format si in Romania, dupa ce in Franta si in Rusia a fost implementat cu succes”, a precizat presedintele FRB.
Reamintim ca in data de 09.09.2011 a fost publicata in Monitorul Oficial, nr. 0645, Hotararea de Guvern privind aprobarea practicarii sportului profesionist in ramura de sport baschet, hotarare adoptata in sedinta Executivului din data de 31.09.2011. Va prezentam mai jos textul integral al HG 883/31.08.2011.
„In temeiul art.108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 14 alin. (9) din Legea Educatiei Fizice si Sportului nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1. Se aproba practicarea sportului profesionist in ramura de sport baschet
Art. 2. In termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari, FRB va elabora si va prezenta spre avizare Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret normele privind conditiile de practicare a sportului profesionist in ramura de sport baschet.”
Hotararea de Guvern este semnata de premierul Emil Boc si contrasemnata de ministrii Daniel Funeriu (MECTS) si Sebastian Lazaroiu (MMFPS).
Totodata, va prezentam si extras din Nota de Fundamentare inaintata Guvernului pentru adoptarea HG privind aprobarea practicarii sportului profesionist in ramura de sport baschet:
„Federatia Romana de Baschet este structura sportiva de interes national, persoana juridica de drept privat, de utilitate publica, autonoma, neguvernamentala, apolitica si fara scop lucrativ, constituita prin asocierea structurilor sportive de baschet cu personalitate juridica. Conform prevederilor art. 14 alin. (9), din Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, ramurile de sport in care se poate practica sportul profesionist se stabilesc prin hotarare a Guvernului, initiata de Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret, la propunerea federatiilor sportive nationale. Federatia Romana de Baschet propune si solicita Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret initierea si promovarea unei Hotarari a Guvernului privind aprobarea practicarii sportului profesionist in ramura de sport baschet. Solicitarea federatiei este legitima intrucat ramura de sport baschet este inclusa in obiectul de activitate al Federatiei Romane de Baschet iar propunerea de practicare a sportului profesionist in ramura de sport baschet a fost aprobata in unanimitate de Adunarea Generala a federatiei din data de 10 iulie 2006.”
In Nota de Fundamentare se mai arata ca, „oficializarea practicarii sportului profesionist in ramura de sport baschet intr-un cadru organizatoric si normativ coordonat si controlat de Federatia Romana de Baschet va conduce la crearea conditiilor necesare pentru dezvoltarea acestui sport atat la nivel de amatori cat si ca profesionisti. Recunoasterea ramurii baschet ca ocupatie permite consolidarea raporturilor dintre structurile sportive si sportivi, intre acestia creandu-se obligativitatea incheierii unor contracte ferme sau conventii civile ce contin drepturi si obligatii clare pentru ambele parti, ceea ce ar conduce la limitarea situatiilor litigioase ce apar intre sportivi si club. Totodata este necesar de subliniat faptul ca sportivilor profesionisti care incheie cu o structura sportiva o conventie civila, li se asigura, la cerere, participarea si plata la un sistem de pensii, public si/sau privat, in conditiile legii.”
Referitor la impactul social, se mai arata in Nota de Fundamentare a HG ca, „prin recunoasterea baschetului ca sport profesionist s-ar statua si profesia de sportiv-baschetbalist, pozitie existenta in cadrul Clasificarii Ocupatiilor in Romania la nr. 3475(05).” In plus, „pe plan intern, va genera cresterea numarului de practicanti (in prezent, in Romania exista peste 33.000 de practicanti ai jocului de baschet si peste 12.000 de sportivi legitimati la FRB) si a nivelului de dezvoltare a acestei ramuri sportive.”
Foto: Narcis Pop