Data de 9 iunie 2017 va ramane cu siguranta in istorie ca fiind ziua in care baschetul 3x3 a fost inclus in programul Jocurilor Olimpice! Dupa multe analize si diverse incercari de a convinge lumea ca baschetul 3x3 are un impact fabulous in randul tinerilor, in aceasta dupa-amiaza, Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic International a decis ca baschetul 3x3 sa devina disciplina olimpica, fiind prezentat ca “sport urban, dinamic, spectaculos si desenat pe gustul tinerilor” si inclus in programul Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2020. Astfel, conform deciziei CIO, la Jocurile Olimpice din Japonia vor participa si 64 de sportivi care vor concura pentru medalii la disciplina “baschet 3x3”!
Prezent la sedinta CIO de la Lausanne in calitate de membru al Comitetului Executiv, secretarul general al FIBA, Patrick Baumann, a punctat extrem de fericit: “Este o zi istorica pentru FIBA si baschetul 3x3! Este o recunoastere dupa un deceniu de munca foarte grea! Decizia CIO incurajeaza FIBA ??sa continue sa promoveze disciplina noastra urbana. Aceasta decizie se potriveste perfect cu conceptul de cluster urban propus pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020. La fel de important pentru noi este si faptul ca ne ofera, de asemenea, o noua sansa pentru medalii la Jocurile Olimpice si ca visul unui drum de pe strazi direct la Jocurile Olimpice a devenit realitate pentru toata comunitatea de baschet si jucatorii de 3x3. Suntem foarte recunoscatori pentru decizia de azi a CIO!”
"Bucuresti este Mecca baschetului 3x3!"
Ca si in 1932, cand Romania a facut parte din grupul celor opt membrii fondatori ai FIBA, si acum putem spune fara sa gresim ca Romania a avut un aport urias, fiind una dintre tarile care a promovat din plin baschetul 3x3, o disciplina cu un impact deosebit in tara noastra, atragand anual pe terenurile din strada mii de sportivi. De altfel, primul raport pentru Comitetul International Olimpic referitor la impactul baschetului 3x3 a fost realizat in urma cu patru chiar la Bucuresti de catre unul dintre marii specialisti ai CIO, canadianul Walter Sieber. Un specialist extrem de cunoscut pentru exigenta sa si care a plecat de la competitia organizata in piata din fata Palatului Parlamentului extrem de incantat. Cum la fel au fost si ceilalti inalti oficiali FIBA, in frunte cu presedintele Yvan Mainini, dar si gloriile baschetului mondial, lituanianul Sarunas Marciulionis, spaniolul Jorge Garbajosa si sarbul Vlade Divac, sau marile glorii ale sportului romanesc, Mihai Covaliu, Laura Badea, Anamaria Branza, Gheorghe Hagi, Andreea Raducan, Bogdan Stelea, Stefan Birtalan etc. Toti veniti sa sprijine demersul ca baschetul 3x3 sa devina disciplina olimpica. Iar raportul din 2013 realizat de Walter Sieber a fost favorabil acestei “discipline urbane”, dar faptul ca Jocurile Olimpice de la Rio erau deja sub o mare presiune in ceea ce priveste numarul de discipline si de sportivi participanti (n.n. - peste 11.000) a facut ca baschetul 3x3 sa mai astepte patru ani. Iar azi a venit momentul Tokyo 2020!
Si tot in 2013, si deloc intamplator dupa acel turneu din fata Palatului Parlamentului, celebra publicatie americana Sports Illustrated titra cu litere de-o schioapa: “Bucuresti este Mecca baschetului 3x3!”
Performante romanesti in baschetul 3x3
Un mai tarziu, Federatia Romana de Baschet impreuna cu Sport Arena, unul dintre cei mai apreciati promotori de baschet 3x3 din intreaga lume, au reusit sa convinga FIBA sa ne acorde dreptul de organizeze in Bucuresti, chiar in Piata Universitatii, a primei editii din istorie a Campionatelor Europene. Intreceri care au atras mii de oameni in centrul Capitalei si care au avut un final de vis pentru toti cei prezenti, magnificii Angel Santana, Bogdan Popescu, Catalin Vlaicu si Stefan Vasile cucerind trofeul continental pentru Romania. Doi ani mai tarziu, in 2016, a avut loc o noua editie a Campionatelor Europene in Bucuresti, de data aceasta in incinta AFI Palace Cotroceni. Iar finalul competitiei a mai adus Romaniei o performanta istorica, Gabriela Marginean, Anca Sipos, Sonia Ursu si Andra Haas reusind sa obtina argintul continental.
Au fost momente magice, dupa multi ani de truda, iar acum decizia CIO nu face decat sa implineasca visul celor care au pus umarul ca aceasta disciplina sa ajunga din strada direct la Jocurile Olimpice! Si, cu siguranta ca, determinarea si devotamentul celor opt sportivi care au imbracat tricourile Romaniei si au scris file importante in istoria baschetului 3x3 vor fi exemplu pentru tricolorii care ar putea avea sansa sa evolueze la Jocurile Olimpice din 2020!