Foto

Baschetul romanesc din nou in doliu!

Federatia Romana de Baschet anunta cu multa durere si profund regret trecerea in nefiinta in aceasta dimineata a celui care a fost Nicolae VICIU.
 
“Baschetul, o pasiune care s-a confundat cu viata sa”, se titra despre fostul mare baschetbalist in presa mureseana, in prefata unuia dintre ultimele sale interviuri acordate in mass-media, adaugandu-se intr-un frumos joc de cuvinte ca, “a avut un singur Viciu in viata: baschetul!”.
Nascut in data de 23 februarie 1939, Nicolae Viciu a fost un nume sonor in istoria baschetului romanesc, dedicandu-si mare parte din viata sportului care l-a consacrat atat in plan intern, cat si international. De altfel, Viciu a fost, poate, unul dintre cei mai irezistibili si completi jucatori de baschet pe care i-a produs centrul din Targu Mures, fiind vreme de aproape doua decenii un baschetbalist de temut in Divizia A, care marca nonsalant cos dupa cos de la mare distanta.
Atras de mic de frumusetea jocului de baschet, Nicolae Viciu a fost indrumat in tainele sportului cu mingea la cos de regretatul profesor Stefan Surdu, de la Gimnaziul “Alexandru Papiu Ilarian” din Targu-Mures. Prima sa legitimare la o echipa de baschet a fost la cea a Tanarului Dinamovist din orasul de pe malul Muresului, apoi a trecut direct la echipa de copii, unde si-a inceput impresionanta cariera in anul 1956, sub bagheta regretatului profesor Koos Bela. La 18 ani, se muta la Cluj-Napoca pentru continuarea studiilor si joaca timp de trei sezoane la echipele clujene Constructorul si Stiinta. Din 1960, continua cursurile Facultatii de Mecanica Agricola din Craiova si evolueaza pentru doua sezoane la prim-divizionara Stiinta Craiova. Dupa terminarea studiilor universitare isi continua activitatea de performanta in Timisoara, unde evolueaza in perioadele 1962-1965 si 1969-1975 la echipa banateana Stiinta, devenita ulterior Universitatea si mai apoi Vointa, grupari la care a castigat de trei ori si titlul de cosgeter al Diviziei A!
Remarcat de tanar pentru tenacitatea si valoarea sa sportiva, dar si pentru calitatile tehnice, este convins de regretatul profesor Dan Niculescu sa se transfere la Dinamo Bucuresti, unde alaturi de generatia de aur a gruparii ros-albe, din care ii reamintim pe Albu, Novac, Spiridon, Kiss, Giurgiu sau Diaconescu, castiga trei titluri de campion al Romaniei in perioada 1967-1969, adunand si peste 20 de prezente in Cupa Campionilor Europeni si Cupa Cupelor. Isi incheie lunga activitate de baschetbalist la Crisul Oradea, in 1978, dupa trei sezoane petrecute la echipa orasului de pe malul Crisului.
Dupa ce si-a agatat ghetele-n cui, Nicolae Viciu revine in orasul natal ca antrenor divizionar si preia bagheta de tehnician al echipei feminine Comertul Tg. Mures pana in 1989, ajutat de-a lungul timpului de colegii si prietenii Fulop Gyorgy, Fodor Tibor, Bencze Istvan si, nu in ultimul rand, de regretatul Borbely Attila. In 1989, preia pentru trei sezoane “fraiele” echipei masculine Transportul Tg. Mures in Divizia B. In ultima perioada a vietii, dorind sa fie cat mai aproape de baschet, a lucrat cu mai multe grupe de copii in Tg. Mures.
De-a lungul carierei sale, a adunat si peste 130 de selectii in echipele nationale ale Romaniei, fiind cooptat pentru prima oara in lotul tricolor de tineret in 1959. Participa in 1961 cu nationala de tineret la Campionatul Mondial Universitar, si tot in acelasi an, este cooptat de regretatul mare antrenor Constantin Herold in lotul tricolor de seniori al Romaniei, fiind prezent alaturi de regretatii Mimi Niculescu, Horia Demian si Dragos Nosievici, precum si de Mihai Nedeff, Mihai Albu si Horatiu Giurgiu, la intrecerile Campionatului European de la Belgrad, unde Romania a ocupat un onorant loc 7.
Pentru merite deosebite in impresionanta sa activitate sportiva, Nicolae Viciu a primit mai multe distinctii: maestru al sportului (1967), maestru emerit al sportului (2006) si cetatean de onoare al municipiului Targu Mures (2005).
 
Pe aceasta cale, Federatia Romana de Baschet si familia baschetului romanesc isi exprima intreaga compasiune si transmite pe aceasta cale sincere condoleante familiei sale greu incercate in aceste momente.
 
Dumnezeu sa-l odihneasca!

Ceremonia funerara va avea loc, joi, 30 octombrie, la Biserica de Piatra, de la ora 13:00.

Parteneri