Foto

BCM U Pitesti, de la extaz la agonie in grupele EuroChallenge

Detinatoarea Cupei Romaniei, BCM U Pitesti, a fost la un pas de o mare surpriza la debutul in cupele europene, dar echipa pregatita de Tudor Costescu a trecut de la extaz la agonie si a suferit o infrangere dureroasa in fata valoroasei grupari franceze Paris Levallois, cu scorul de 75-91 (28-15, 21-16, 12-27, 14-33), dupa ce la pauza mare pitestenii au condus cu o diferenta de 18 puncte!
 
Inexplicabil!
 
Desi parea pregatita temeinic de debutul in cupele europene, atat din punct de vedere organizatoric, cat si sportiv, BCM U Pitesti a trait clipe de cosmar, marti seara, in jocul inaugural din Grupa E, echipa pregatita de Tudor Costescu fiind “martora” celei mai spectaculoase rasturnari de scor din aceasta faza a EuroChallenge. Sustinuti din plin de o galerie incendiara, care s-a adunat cu mic cu mare in Sala Sporturilor din Trivale pentru a fi alaturi de favoriti, BCM U Pitesti a debutat in forta si nu a parut in nici un moment ca s-ar teme de reprezentanta baschetului francez. Ba, mai mult, in urma unei evolutii fara cusur, baschetbalistii pitesteni s-au distantat incredibil pe tabela dupa primele 20 de minute de joc si au intrat la vestiar cu un avantaj considerabil: scor 49-31. Pauza n-a fost deloc un “sfetnic” bun pentru gazde si la reluare Paris Levallois a aparut pe teren cu o “fata” schimbata, fiind decisa inca din primele minute ale sfertului al treilea sa incerce imposibilul si sa recupereze terenul pierdut. In mod inexplicabil, BCM U Pitesti a cazut atat psihic, cat si fizic, si a permis adversarilor sa rastoarne situatia de pe tabela, spre disperarea antrenorului Tudor Costescu, care a incercat fara succes sa gaseasca solutii pentru a contracara ofensiva devastatoare a francezilor. Dupa 20 de minute de cosmar, fluierul final a consemnat scorul de 75-91, francezii reusind sa-si treaca in cont in ultimele doua sferturi un incredibil 60-26!!!
Conform datelor statistice, punctele BCM U Pitesti au fost marcate de JONES (21 puncte, 7 recuperari, 2 pase decisive, 1 interceptie), KINLOCH (16 puncte, 8 recuperari, 1 interceptie), BARAC (12 puncte, 4 recuperari, 3 pase decisive, 1 interceptie), ALBIJANIC (9 puncte, 1x3, 3 recuperari, 3 pase decisive), NEGUT (9 puncte, 3x3, 2 recuperari, 1 pasa decisiva, 3 interceptii), GENNIE (4 puncte, 2 recuperari, 3 pase decisive), POPESCU (2 puncte, 2 recuperari, 3 pase decisive, 1 interceptie), CALOTA (2 puncte, 2 recuperari, 3 pase decisive, 1 interceptie). De la oaspeti s-au remarcat NNDOYE (21 puncte, dintre care 19 puncte in ultimele doua sferturi, 5x3, 3 recuperari, 2 interceptii), WILLIAMS (13 puncte, 7 recuperari, 3 interceptii) si ALBICY (12 puncte, 3 recuperari, 8 pase decisive, 2 interceptii).
 
Declaratii la cald
 
La finalul timpului regulamentar, antrenorul Tudor Costescu, vizibil afectat de infrangere, a subliniat: “Am inceput jocul foarte bine, increzatori in potentialul nostru. De altfel, francezii au fost surprinsi de jocul nostru. Dar, dupa aceea, ne-am blocat mental in sfertul al treilea, am facut multe greseli de tehnica individuala, erori copilaresti, unele dintre acestea fiind incredibile. Am picat psihic in partea a doua a jocului, practic am pierdut la peste 30 de puncte in ultimele 20 de minute. Paris Levallois a avut procentaje foarte bune dupa pauza, dar nu-i mai putin adevarat ca au avut evolutia aceasta deosebita si pentru ca noi nu le-am opus nici cea mai mica rezistenta in aparare. Au o echipa foarte buna, dar si lipsa noastra de experienta in astfel de jocuri le-a dat sansa francezilor sa revina si sa castige. La acest nivel, orice greseala te costa scump!”. Din tabara adversa, antrenorul Christophe Denis a declarat: “Sunt intr-adevar foarte bucuros ca am castigat in cele din urma acest joc, in dauna unei echipe puternice, care si-a demonstrat valoarea in primele doua sferturi. Am revenit in partea a doua a jocului, pentru ca am jucat mai mult ca o adevarata echipa, am pasat bine si am marit intensitatea jocului. Ne-am aparat foarte bine dupa pauza, am alergat mai mult, si asta ne-a ajutat sa inscriem puncte usoare pe contraatac. Felicit echipa gazda, sunt o echipa cu adevarat puternica si de aceea chiar sunt mult mai bucuros ca am castigat in aceasta seara.” La randul sau, principalul marcator al echipei franceze, Maleye Nndoye, a precizat: “Atmosfera a fost deosebita, iar sala a fost fantastica. Imi place sa joc intr-o astfel de sala, cu astfel de public. Gazdele ne-au surprins prin jocul bun in prima parte, dar am fost capabili sa revenim. Am jucat intr-un alt mod dupa pauza si, pas cu pas, punct dupa punct, ne-am luptat sa revenim si am castigat in cele din urma. Dar, in mod sigur, nu a fost deloc o victorie usoara, asa cum pare dupa scorul final.” Internationalul roman Octavian Popa Calota, afectat de turnura scorului inregistrata pe teren la final, a tinut sa mentioneze: “Paris Levallois este o echipa buna, cu jucatori experimentati. Dupa pauza au aparut pe teren cu o alta fata si au crezut in victorie. Au avut sansa lor, asa cum noi am avut-o pe a noastra, dar n-am stiut s-o speculam si sa ne apropiem victoria”.
 
Programul BCM U Pitesti in Grupa E
 
Conform FIBA-Europe, dupa disputarea jocurilor din aceasta faza, primele doua clasate in fiecare din cele opt grupe se vor califica in runda superioara a competitiei. Dar iata in continuare si programul jocurilor pe care BCM U Pitesti le mai are de disputat in Grupa E din EuroChallenge, cu precizarea ca jocurile din Sala Sporturilor din Trivale vor fi transmise in direct de DIGI SPORT:
 
13.11.2012 – Okapi Aalstar – BCM U Pitesti (ora 20:30)
20.11.2012 – BCM U Pitesti – Mons-Hainaut (ora 19:30)
27.11.2012 – Paris Levallois – BCM U Pitesti (ora 20:30)
04.12.2012 – BCM U Pitesti – Okapi Aalstar (ora 19:30)
11.12.2012 – Mons-Hainaut – BCM U Pitesti (ora 20:30)   
 
FOTO – copyright FIBA-EUROPE

Parteneri