Foto

Conferinta de presa a Federatiei Romane de Baschet, 11.02.2014

Sala de conferinte “Mihai Nedeff” din incinta sediului Federatiei Romane de Baschet a gazduit, astazi, de la ora 12:00, prima conferinta de presa a noii conduceri a FRB, in fata reprezentantilor mass-media prezentandu-se presedintele Horia Paun, secretarul general Dan Berceanu, antrenorul federal Tudor Costescu si directorul Departamentului International&Evenimente, Adrian Voinescu. Dupa o scurta prezentare a staff-ului FRB, presedintele Horia Paun a vorbit despre strategia de dezvoltare si promovare a baschetului romanesc pentru urmatoarea perioada, precum si despre competitiile internationale in care sunt angrenate echipele nationale ale Romaniei.
 
Grupa dificila, dar mai accesibila, spre Eurobasket 2015
 
Referindu-se la strategia pe care FR Baschet a decis s-o adopte in urmatoarea perioada, antrenorul federal Tudor Costescu a mentionat ca vizeaza in principal identificarea tinerilor jucatori romani care dau randament si promovarea lor pana la nationala de seniori, care este pregatita de antrenorul principal Marcel Tenter. “O parte din tinerii jucatori care anul trecut au dat randament la Jocurile Mondiale Universitare, vor face parte acum din echipa nationala de seniori pregatita de Marcel Tenter. Ne-am propus sa identificam jucatorii de perspectiva si sa-i promovam pentru a obtine performante notabile”, a spus Costescu, in vreme ce presedintele Horia Paun, care a fost prezent la tragerea la sorti de la Barcelona, a reamintit ca tricolorii au fost distribuiti in Grupa F, alaturi de Letonia, Suedia si Slovacia. “Putem spune ca este o grupa ceva mai accesibila, daca tinem cont ca am fi putut ajunge in Grupa G, cu Rusia si Italia! In seria noastra, putem juca, Letonia, Suedia si Slovacia fiind adversari puternici, dar oarecum mai accesibili. Avem sansa noastra!”, a mentionat si fostul international Adrian Voinescu, recent “transferat” in staff-ul FRB in cadrul Departamentului International & Evenimente.
 
Centre de excelenta pentru juniori
 
Pe de alta parte, vorbind despre proiectele FRB, antrenorul federal Tudor Costescu a mai spus ca prin noua strategie se doreste eficientizarea selectiei si pregatirii juniorilor, imbunatatirea perfectionarii antrenorilor, a sistemului de licentiere, precum si creerea unor centre de excelenta, dupa modelele unor federatii din alte tari cu traditie in baschet, precum Franta sau Turcia: “Vom continua proiectele care s-au dovedit a fi functionale si benefice, gen Performbaschet sau Vreau sa joc baschet. Am avut o serie de actiuni si le vom continua pe cele din Programul National Pierre de Coubertain, initiat de Ministerul Tineretului si Sportului. Vom incerca, pe de alta parte, dupa modele care au dat roade in Franta sau Turcia, sa punem si bazele unor centre de excelenta in intreaga tara.” Referitor la acest subiect, presedintele Horia Paun a mentionat ca unul dintre punctele principale din mandatul sau se axeaza pe pregatirea si eficientizarea selectiei juniorilor si, implicit, pe obtinerea unor rezultate bune in plan international. “Un punct important in strategia mea pentru urmatorii patru ani este creearea unor centre de excelenta. Incercam sa identificam localitati, cluburi, care sunt interesate sa atraga cei mai buni sportivi dintr-o anumita zona, iar acesti copii sa invete impreuna, sa locuiasca impreuna si, totodata, sa se antreneze impreuna. Suntem convinsi ca daca vom reusi sa avem o abordare unitara, cel putin la nivel de juniori, pana la o anumita varsta, iar acesti copii sa urmeze acelasi plan de pregatire si aceeasi strategie de invatare a jocului de baschet, vom avea si rezultate pe masura in urmatorii ani”, a subliniat presedintele FRB, care a mai adaugat ca ar trebui dezvoltata si legatura dintre latura sportiva si cea educationala. ”Ne-am dori o colaborare mai stransa cu Ministerul Educatiei si Cercetarii. Avem competitii destul de multe, dar, pe de alta parte, nici programa de invatamant nu ne ajuta. Orele de sport nu mai sunt ce au fost. In loc de educatie fizica facem dirigentie, spre exemplu, iar asta nu este deloc imbucurator”, a mai precizat Horia Paun.
 
Paun: “Copii trebuie sa imbine sportul cu invatatura!”
 
Incercand sa traga si un semnal de alarma, presedintele FRB a continuat: ”Copiii vin la sport si isi doresc sa faca sport! Problema este cum reusim sa-i mentinem in sistem? De la o anumita varsta, programul educational devine mai incarcat, sunt mult mai multe teme, profesorii devin din ce in ce mai exigenti. Drept urmare, noi pierdem foarte mult, deoarece rata de abandon a sportului este foarte mare. Evident, scoala este si trebuie sa fie pe primul loc, dar, daca am incerca sa o imbinam cu sportul, ar fi minunat, iar acesti copii ar ramane in sistem.” Mentinandu-se pe linia sportului scolar si a segmentului juvenil, Horia Paun a subliniat ca FRB are o stransa colaborare cu Federatia Sportului Scolar si Universitar. „Ne dorim sa intarim relatia cu Ministerul Educatiei la nivel de scoli generale, de licee, de universitati. Avem o relatie foarte buna cu Federatia Sportului Scolar si Universitar si ne gandim daca am putea sa organizam impreuna un campionat universitar puternic, iar judecatorii romani de perspectiva sa poata juca in aceasta competitie. Acest campionat ar putea fi o rampa de lansare pentru Liga Nationala. Tinerii isi vor putea forma astfel si o cariera, vor putea imbina studiile cu sportul si, garantat, parintii vor fi fericiti, a mai spus Paun.
 
Colaborare cu alte sporturi de echipa!
 
Pe de alta parte, presedintele FRB vede si o colaboare mult mai stransa intre federatiile sporturilor de echipa: “Il felicit pe aceasta cale pe Alexandru Dedu, care a fost ales in functia de presedinte al FR Handbal. Discutam cu el si imi spunea ca au probleme in zona Moldovei. Si noi, in baschet, avem probleme in acea parte a tarii, motiv pentru care vrem sa facem un program comun de identificare a potentialilor sportivi din zona respectiva. Sunt sigur ca si presedintele FR Rugby, Alin Petrache, ar fi incantat de un asemenea proiect, deci am fi trei federatii nationale care sa identifice viitori sportivi.” Pe de alta parte, Horia Paun a mai adaugat pe acest subiect: “Din nefericire, in prezent exista o mare competitie intre noi, ca federatii, la nivel de sali. Nu avem infrastructura! Exista o competitie si la nivel de bugete. Poate ca ar fi bine ca noi,  cei de la jocurile de echipa, sa ne unim si sa gasim solutii. Am putea selecta sportivi. Este posibil sa existe copii care sa nu fie buni la handbal, dar sa fie buni la baschet, sau unii care pot trece de la baschet la volei si asa mai departe. Ar fi un aspect prin care nu am pierde copii din sportul de performanta”.
 
Romania, in focurile Europenelor
 
Totodata, presedintele FRB a reamintit ca, de curand, a avut loc o inspectie FIBA-Europe la Timisoara si Oradea, care a vizat stadiul lucrarilor pentru “Eurobasket Women 2015”, competitie care va fi organizata anul viitor in comun cu Federatia de Baschet din Ungaria, iar oficialii forului international au fost multumiti de conditiile oferite in cele doua municipii situate la granita de vest a tarii.
Pe de alta parte, a mai mentionat ca, pe langa cele doua intreceri continentale la nivel de seniori, reprezentativele de baschet ale Romaniei vor concura, in acest an, la Campionatele Europene U16, U18 si U20, dupa urmatorul program:
U16 feminin (31 iulie – 10 august, Talinn, Estonia), Divizia B
Grupa A – Romania, Polonia, Finlanda si Irlanda
U16 masculin (20 - 30 august, Strumica, Macedonia), Divizia B
Grupa A - Romania, Anglia, Luxemburg, Belgia, Estonia si Scotia
U18 feminin (17 – 27 iulie, Timisoara si Oradea), Divizia B
Grupa D – Romania, Muntenegru, Ucraina si Ungaria
U18 masculin (24 iulie - 3 august, Donetk, Ucraina)
Grupa B - Romania, Luxemburg, Ungaria, Suedia si Olanda
U20 feminin (03 – 13 iulie, Sofia Bulgaria)
Romania, Bosnia&Hertegovina, Ungaria, Israel, Norvegia, Marea Britanie, Bulgaria, Germania, Portugalia si Lituania
U20 masculin (10 – 20 iulie, Sarajevo, Bosnia&Hertegovina)
Grupa A - Romania, Luxemburg, Bosnia&Hertegovina, Cipru, Portugalia, Belgia si Estonia.

Parteneri