Foto

CSU Asesoft Ploiesti, un deceniu de la cucerirea FIBA Europe Cup

Data de 10 aprilie 2005 ramane o zi de referinta pentru istoria baschetului masculin romanesc! Astazi, 10 aprilie 2015, se implinesc 10 ani de cand CSU Asesoft Ploiesti a castigat FIBA Europe Cup, singurul trofeu al unei echipe romanesti cucerit in competitiile inter-cluburi derulate sub egida forului continental.
In fata unor tribune arhipline, Sala Sporturilor Olimpia din Ploiesti dovedindu-se pe atunci a fi neincapatoare pentru suporterii veniti cu mic cu mare sa-si incurajeze favoritii la mare finala, campioana Romaniei, pregatita de antrenorul Mladen Jojic si de directorul tehnic Costel Cernat, s-a impus intr-un final dramatic in fata redutabilei Lokomotiv Rostov, cu scorul de 75-74 (20-20, 20-11, 22-24, 13-19).
Eroul serii memorabile de 10 aprilie 2005 a fost Vladimir Kuzmanovic, care si-a trecut in cont 28 de puncte in marea finala si a aruncat in aer tribunele prahovene, victoria istorica fiindu-i dedicata marelui disparut, capitanul Antonio Alexe, care decedase intr-un accident rutier cu doua luni inainte.
In drumul sau triumfal spre trofeul FIBA Europe Cup, CSU Asesoft Ploiesti a eliminat adversare redutabile, precum BC Banvit (Turcia), Spartak Euroins Sofia (Bulgaria), Apollon Limassol (Cipru) sau BC Boncourt (Elvetia). Rasfoind cu placere fila de aur a istoriei baschetului masculin romanesc, ne readucem aminte ca finalul partidei a fost unul total nerecomandat cardiacilor, campionii Romaniei reusind sa rastoarne scorul in ultimul minut de joc. Lokomotov Rostov conducea cu o diferenta de patru puncte, dar Pekovic a inscris magistral de la mare distanta si a facut ca scorul sa devina 73-74. Ploiestenii au rezistat eroic unui nou atac al oaspetilor iar cu opt secunde inainte de final, Kuzmanovic a obtinut un fault si a primit de executat doua aruncari libere. Cu sange rece, a marcat ambele aruncari si a readus gruparea ploiesteana in avantaj, 75-74, scor care a ramas neschimbat pana la fluierul de final al arbitrilor, spre bucuria celor peste 3.000 de fani.
Intr-o atmosfera incendiara, Nar Zanolin i-a oferit capitanului Catalin Burlacu trofeul european, iar Vladimir Kuzmanovic a fost declarat omul finalei, primind trofeul MVP. A fost o victorie memorabila, obtinuta in fata unui adversar redutabil printr-un efort urias de echipa, pe lista marcatorilor aflandu-se Vladimir KUZMANOVIC (28 p, 6x3), Ivan KRASIC (14 p, 4x3), Catalin BURLACU (12 p), George Paul HELCIOIU (10 p, 3x3), Nikola BULATOVIC (6 p) si Marko PEKOVIC (5 p, 1x3).
Pe teren au mai fost prezenti Levente SZIJARTO si Marko RAKOCEVIC, iar pe banca se mai aflau si Constantin PALII, Predrag MATERIC, Nicolae TOADER si Rares APOSTOL. De la invinsi, s-au remarcat doi jucatori de referinta, Igor KUDELIN (18 p) si Cameron STEVENSON (32 p).
 
Finalul meciului de poveste poate fi urmarit pe:
https://www.youtube.com/watch?v=HEfjlJkwheM
 
Iar o ampla galerie foto poate fi vizualizata pe:
http://www.csuasesoft.ro/finala-fiba/#

Parteneri