Sedinta Consiliului Director al Federatiei Romane de Baschet, convocata pentru data de 24.07.2018, s-a desfasurat in Bucuresti, cu prezenta a 11 membrii ai Consiliului Director iar reprezentantul MTS, Cristian Sandu, si juristul FRB, Doru Toma, au participat in calitate de invitati.
In cadrul sedintei Consiliului Director din data de 24.07.2018 au fost aprobate si consemnate in procesul verbal urmatoarele decizii:
1. Presedintele FRB, dl Horia Paun, informeaza Consiliul Director despre situatia inscrierilor in LNB, masculin si feminin, si despre o serie de probleme semnalate de cluburile care doresc sa participe. Consiliul Director ia act de adresa cu nr. 1633/23.07.18, semnata de 14 cluburi cu echipe feminine si permite reprezentantilor acestora (respectiv, dl Dan Calancea si dl German Adrian), sa prezinte situatia si punctul de vedere al semnatarilor. In urma analizei situatiei, Consiliul Director constata gravele probleme financiare cu care se confrunta cluburile inscrise in LNBF, editia 2018-2019, precum si lipsa lichiditatilor, care urmeaza sa fie rezolvate la rectificari bugetare ulterioare, asa cum au declarat reprezentantii cluburilor feminine, fapt ce a impiedicat plata taxelor de participare/inscriere pana la data limita de 20.07.2018. Referitor la garantia de participare, Consiliul Director a luat in consideratie propunerea cluburilor si accepta posibilitatea alternativa de a depune scrisori de garantie de catre terti in numele cluburilor in favoarea FRB.
Tinand cont de cele mentionate mai sus, Consiliul Director decide urmatoarele:
- suspendarea tuturor formalitatilor referitoare la organizarea LNBF, 2018-2019, pana la data de 31 august 2018. In cazul in care, inainte de termenul limita, conditiile de eligibilitate vor fi respectate de un numar minim de 6 echipe, organizarea LNBF, 2018-2019, va fi deblocata pentru acestea.
Prin suspendarea formalitatilor referitoare la organizarea LNBF se intelege: FRB nu va opera - inregistrarea CAS, eliberarea/solicitarea cartilor verzi, inregistrarea transferurilor si legitimarilor, efectuarea tragerii la sorti, eliberarea facturilor etc).
Se aproba cu unanimitate de voturi.
Pentru competitia LNBM, editia 2018-2019, indeplinesc conditiile de eligibilitate urmatoarele echipe:
Grupa A: CSM CSU Oradea, U-BT Cluj-Napoca, BC CSU Sibiu, CSM Steaua, SCMU Craiova;
Grupa B: CSO Voluntari;
Grupa C: CSM VSK Csikszereda Miercurea Ciuc, CSM Medias, Dinamo Bucuresti.
Tinand cont de cele de mai sus, Consiliul Director decide:
- suspendarea tuturor formalitatilor referitoare la organizarea LNBM, 2018-2019, pana la data de 10.08.2018, iar tragerea la sorti pentru LNBM va fi in data de 14 august. Pentru cele 9 cluburi care sunt deja eligibile se vor efectua toate formalitatile necesare, iar pentru restul cluburilor, aceste formalitati nu vor fi efectuate decat din momentul in care devin eligibile.
Pentru plata garantiei, se accepta scrisori de garantie eliberate de terti in numele cluburilor in favoarea FRB, bilete la ordin avalizate, sau alte forme de garantare a sumei respective. Tragerea la sorti va fi efectuata cu numarul de echipe care sunt eligibile la 14.08.2018 pentru LNBM, editia 2018-2019, sistemul competitional fiind adaptat numarului de echipe eligibile.
Se aproba cu unanimitate de voturi.
2. Antrenorul federal, dl. Claudiu Fometescu, prezinta sistemele competitionale pentru CN de juniori, U13, U14, U15, U16, U18, U20.
Pentru CN U13 si CN U14– este propus un sistem de calificare/retrogradare continua (se face referire la un model ideal de 36 de echipe, dar se poate modifica in functie de numarul echipelor inscrise). Impartirea echipelor inscrise este realizata pe 2 regiuni, in numar egal, Est si Vest, (18 cu 18). Alcatuirea grupelor este de 3 echipe, pe criterii geografice (6 grupe pe fiecare regiune). Se joaca in sistem turneu, fiecare cu fiecare, 3 meciuri la rand cu o pauza de 60 minute intre meciuri intr-o singura zi. Dupa etapa preliminara se califica:
locurile 1 pe regiune se califica in 2 grupe A de 3 echipe
locurile 2 pe regiune se califica in 2 grupe B de 3 echipe
locurile 3 pe regiune se califica in 2 grupe C de 3 echipe
Se joaca in sistem turneu, fiecare cu fiecare, 3 meciuri la rand cu o pauza de 60 minute intre meciuri intr-o singura zi.
Dupa faza a 2-a, calificarea in regiune se face dupa cum urmeaza:
locurile 1 din grupele A raman pe loc
locurile 2 din grupele A fac schimb de grupe (se incruciseaza)
locurile 3 din grupele A retrogradeaza in grupele B
locurile 1 din grupele B promoveaza in grupele A
locurile 2 din grupele B fac schimb de grupe (se incruciseaza)
locurile 3 din grupele B retrogradeaza in grupele C
locurile 1 din grupele C promoveaza in grupele B
locurile 2 din grupele C fac schimb de grupe (se incruciseaza)
locurile 3 din grupele C raman pe loc
Se joaca in sistem turneu, fiecare cu fiecare, 3 meciuri la rand cu o pauza de 60 minute intre meciuri intr-o singura zi.
Dupa disputarea a 12-15 etape, se califica la Turneul Final echipele clasate pe locurile 1 si 2 din grupele A.
Turneu Final – 8 echipe
Se joaca pe 2 grupe de 4 echipe, in sistem fiecare cu fiecare in grupa, apoi primele 2 se califica in semifinale si finala. Pentru CNU13 si CNU14, echipele vor ajunge dupa Turneul Final la un numar de 31-33 de meciuri pe sezon.
Pentru reducerea cheltuielilor, pana la Turneul Final, FRB va delega doar cate 2 arbitri si 2 oficiali pentru fiecare turneu.
Pentru CN U15 – In functie de numarul echipelor inscrise, se va alcatui o grupa unica (sau 2 grupe) si se va juca in sistem de turnee de 3 sau 4 echipe, fiecare cu fiecare. Primele 4 echipe clasate in grupa unica (sau primele 2 echipe clasate in cele 2 grupe) se vor califica la Turneul Final.
Pentru CN U16 si CN U18 –In functie de numarul echipelor inscrise, se vor alcatui 4 grupe pe criterii geografice si se va juca in sistem de turnee de 3 sau 4 echipe, fiecare cu fiecare. Se califica primele 3 echipe din fiecare grupa, iar celelalte echipe formeaza 2 grupe si joaca fiecare cu fiecare in sistem turnee de 3 sau 4 echipe. In faza semifinala, se formeaza 2 grupe de 6 echipe si se joaca fiecare cu fiecare in etape saptamanale, tur – retur.Primele 3 echipe clasate in fiecare grupa se califica la Faza Finala a CN U16 / U18 iar locurile 4-6 la turneul final B.
Faza Finala a CN U16/CN U18- Faza finala este formata din doua turnee: la primul turneu cele 6 echipe vor juca in sistem fiecare cu fiecare iar in urma rezultatelor inregistrate primele 4 clasate se califica la turneul Final 4 (al doilea turneu), unde se joaca direct semifinale si finale (1 vs. 4 si 2 vs. 3).
Celelalte echipe din grupa valorica B vor juca in cadrul unor turnee pe zone geografice in cadrul GVB cu finalitate la Final 4 GVB.
Pentru CN U20 – In functie de numarul echipelor inscrise, se va alcatui o grupa unica (sau 2 grupe) si se va juca in sistem de turnee de 3 sau 4 echipe, fiecare cu fiecare. Primele 4 echipe clasate in grupa unica (sau primele 2 echipe clasate in cele 2 grupe) se vor califica la Turneul Final.
Pentru toate CN de juniori (U13, U14, U15, U16, U18, U20) se propune ca perioada de transfer si de inscriere in competitii sa fie 01-15 august 2018. Startul CN este preconizat pentru finalul lunii septembrie.
Se aproba cu 10 voturi pentru si o abtinere.
3. Antrenorul federal prezinta propunerea CCA referitoare la taxa de exceptare pentru categoria de antrenor in LNB (este obligatoriu ca antrenorul principal sa detina categoria maestru (a I-a) sau senior (a II-a). Se propune o taxa de 1.000 de euro pentru exceptare o categorie. Pentru exceptarea a 2 categorii se va plati o taxa de 2.000 euro.
Se aproba cu 10 voturi pentru si o abtinere.
4. Antrenorul federal prezinta propunerea CCA referitoare la participarea sportivilor in competitile de juniori: se propune ca sportivul sa aleaga din 3 categorii (incepand de la varsta lui) doar 2 categorii in care sa joace. Cele 3 categorii sunt consecutive (varsta sportivului + inca 2 categorii imediat superioare). Prezenta regula nu se aplica la U12 (doar de la U13 in sus). Deoarece CN U12 nu interfereaza cu restul competitiilor de juniori si nu suprasolicita jucatorii, se admite ca sportivii de la U12 (nascuti 2007 pentru sezonul 2018-2019) sa poata evolua la 3 categorii, respectiv la U12, U13 si U14, daca vor dori.
Se aproba cu unanimitate de voturi.
5. Antrenorul federal prezinta propunerea CCA referitoare la sistemul de transfer (grila) pentru juniori-juniori, sezonul 2018-2019:
- pentru sportivii nascuti dupa 01.01.2004, transferurile de jucatori vor fi operate de FRB exclusiv in baza grilei de transfer aprobata de FRB.
- pentru sportivii nascuti inainte de 31.12.2003, transferurile de jucatori vor fi operate de FRB pe baza grilei de transfer aprobata de FRB sau pe baza acordului clubului la care sportivul este legitimat, in cazul in care sportivul are contract incheiat cu clubul. In cazul existentei contractului dintre club si sportiv, transferul va fi operat exclusiv pe baza acordului clubului la care sportivul este legitimat (primeaza contractul).
Se propun urmatoarele grilele de transfer pentru sezonul 2018 – 2019 (pentru juniori – juniori):
- pentru U12, U13 si U14 – 250 euro
In cazul in care sportivul nascut inainte de 01.01.2005 a jucat minim doua sezoane complete la acelasi club, valoarea grilei se va dubla (respectiv 500 euro). Intelegerile amiabile intre cluburi sunt acceptate, transferul fiind operat numai cu dezlegare din partea ultimului club la care a fost legitimat.
- pentru U15 – 500 euro
In cazul in care sportivul nascut inainte de 01.01.2004 a jucat minim de doua sezoane complete la acelasi club valoarea grilei se va dubla (respectiv 1000 euro). Intelegerile amiabile intre cluburi sunt acceptate, transferul fiind operat numai cu dezlegare din partea ultimului club la care a fost legitimat.
- pentru U16, U18, U20 – 1.000 euro
In cazul in care sportivul nascut inainte de 01.01.2001 a jucat minim trei sezoane complete la acelasi club valoarea grilei este de 3.000 euro.
In cazul in care sportivul nascut inainte de 01.01.2002 a jucat minim doua sezoane complete la acelasi club valoarea grilei este de 2.000 euro.
Grilele se aplica doar pentru transferurile sportivilor legitimati la cluburile participante in Campionate Nationale. Transferurile sportivilor de la echipe care nu participa in Campionate Nationale la echipe care participa in Campionate Nationale sunt scutite de plata grilei. In cazul sportivilor U13 si U14 care se transfera la cluburi care nu participa in Campionate Nationale (la categoria de varsta a sportivului) grila de transfer este de 100 de euro.
Grila se aplica pe varsta sportivului si nu pe categoria la care a jucat.
La sportivii de pana la U12 nu se percep grile de transfer.
Se aproba cu unanimitate de voturi.
6. Antrenorul federal prezinta propunerea CCA referitoare la taxa de formare, platita de la seniori catre cluburile de juniori, cu urmatoarele procente:
- 10% antrenorul care a facut selectia;
- 30% clubul unde a evoluat sportivul in antepenultimul an de juniorat;
- 30% clubul unde a evoluat sportivul in penultimul an de juniorat;
- 30% clubul unde a evoluat sportivul in ultimul an de juniorat.
Se aproba cu unanimitate de voturi.