Federatia Romana de Baschet, prin Departamentul Tehnic si Colegiul Central al Antrenorilor, va informeaza ca a infiintat o rubrica noua pe site-ul de specialitate http://www.ccabaschet.ro care este intitulata sugestiv “ARHIVA DE AUR”. Cu sprijinul profesorului Constantin “Piki” Darjan, dar si cu ajutorul altor specialisti din familia baschetului, vom posta in aceasta categorie in urmatoarea perioada mai multe traduceri ale unor carti scrise de antrenori cu renume international, dar si lucrari originale sau materiale de specialitate ale unor antrenori romani. Si chiar daca unele dintre aceste carti sau lucrari originale au mai fost publicate de-a lungul anilor, consideram ca multe dintre temele abordate sunt inca de actualitate si vor imbogati cu siguranta bagajul de cunostinte al antrenorilor de baschet din Romania.
Totodata, apelam pe aceasta cale si la alti specialisti din tara, care detin lucrari originale sau traduceri ale unor carti de referinta, sa ne contacteze sau sa le trimita pe adresa de mail a antrenorului federal - claudiu.fometescu@frbaschet.ro
Prima traducere pe care o vom publica in categoria "ARHIVA DE AUR" (vezi aici) este a unei carti importante in baschetul mondial, "Reflectii in jocul de baschet", a carui autor este legendarul tehnician american JOHN R. WOODEN. Supranumit si “Vrajitorul din Westwood”, antrenorul John Wooden face parte din galeria de aur a antrenorilor de baschet de succes, avand la activ un palmares fabulos. De altfel, Wooden si-a trecut de-a lungul timpului in dreptul numelui sau cateva recorduri greu de egalat, toate stabilite impreuna cu celebra echipa universitara UCLA: a cucerit sapte titluri NCAA consecutiv; o serie neintrerupta de 88 de meciuri castigate consecutiv; a cucerit 10 trofee NCAA intr-un interval de 12 ani! De-a lungul carierei sale impresionante de antrenor (n.n. – l-a pregatit in anii sai de glorie si pe legendarul Lew Alcindor, mult mai cunoscut sub panouri cu numele de Kareem Abdul-Jabbar) a avut foarte multe mesaje motivationale adresate sportivilor, care au fost preluate ulterior de foarte multi tehnicieni din intreaga lume, si a realizat si deja celebra “Piramida succesului”.
Tinand cont de munca depusa in NCAA si de performantele realizate in timp langa terenul de baschet, in 2003, a primit din partea administratiei George Bush cea mai inalta distinctie civila “Presidential Medal of Freedom”, iar in 2009 a fost recompensat de “The Sporting News” cu titlul de “Greatest Coach of All Time”. Intreaga sa biografie poate fi vizualizata pe enciclopedia online Wikipedia.