Foto

Din toamna, se va da startul in Olimpiada Gimnaziilor

Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice si zece federatii nationale sportive, printre care si Federatia Romana de Baschet, au semnat astazi, la Casa Olimpica din Bucuresti, Protocolul de colaborare privind organizarea si desfasurarea “Olimpiadei Gimnaziilor”. Astfel, incepand din aceasta toamna si pana la data de 31.08.2019 (n.n. - durata de valabilitate a Protocolului), pe parcursul fiecarui an scolar, elevii din clasele V-VIII de la gimnaziile din intreaga tara vor participa la intrecerile nationale de baschet, volei, rugby, fotbal, handbal, oina, tenis de masa, atletism, sah si badminton, organizate in cadrul Olimpiadei Gimnaziilor, competitiile urmand sa debuteze cu fazele regionale in fiecare an in data de 1 octombrie, “Ziua sportului scolar”.
 
Astazi, la Casa Olimpica din Capitala, a fost semnat Protocolul de colaborare privind organizarea si desfasurarea “Olimpiadei Gimnaziilor”, semnatarii fiind presedintele COSR, Alin Petrache, ministrul MECS, Mihai Sorin Campeanu, secretarul general FR Atletism, Florin Florea, secretarul general al FR Badminton, Radu Stefanescu, presedintele FR Baschet, Horia Paun, presedintele FR Fotbal, Razvan Burleanu, presedintele FR Handbal, Alexandru Dedu, presedintele FR Oina, Nicolae Dobre, vicepresedintele FR Rugby, Pompiliu Bors, secretarul general FR Sah, Vladimir Danilov, presedintele FR Tenis de Masa, Cristinel Romanescu, si presedintele FR Volei, Gheorghe Visan.
Olimpiada Gimnaziilor este un concept comun, pentru care doresc sa multumesc atat Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, cat si Federatiilor de Atletism, Badminton, Baschet, Fotbal, Handbal, Oina, Rugby, Sah, Tenis de Masa si Volei”, a subliniat presedintele COSR, Alin Petrache, dupa care a mai adaugat: “Le multumesc tuturor atat pentru suportul pentru aceasta idee, cat si pentru implicare, fiindca odata cu acest acord semnam un angajament prin care ne asumam plenar viitorul copiilor. Vom avea grija de educatia si sanatatea lor, de mintea si trupurile lor, de ei ca viitori oameni frumosi, increzatori, independenti. Din punct de vedere sportiv, prin acest proiect incercam impreuna cu federatiile sportive nationale si MECS  sa descoperim viitorii campioni, marind aria de selectie pentru cluburi si CNOPJ.
Semnarea acestui Protocol are ca scop asigurarea cadrului institutional pentru dezvoltarea continua, organizarea si functionarea performanta a sistemului national de educatie fizica si sport. In subsidiar, sunt urmarite o serie de obiective extrem de importante in contextul socio-educativ actual, precum atragerea unui numar cat mai mare de copii catre sport, dezvoltarea ariei de selectie pentru practicarea sportului de performanta la nivel national si identificarea copiilor talentati pentru inscrierea lor in programele de performanta aferente fiecarui sport. La fel de importante sunt si educarea tinerilor in spiritul unui mod de viata activ, bazat pe practicarea regulata a exercitiilor fizice, cunoastem cu totii efectele nocive ale sedentarismului, dar si transpunerea experientei olimpice multisport intr-un program national clar si coerent, lucru pentru care le multumesc tuturor federatiilor semnatare”, a subliniat si ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Mihai Cimpeanu.
Regulamenul de organizare si desfasurare al competitiei va fi elaborat de cei 12 parteneri, MECS, prin Directia Generala Invatamant Preuniversitar, Federatia Sportului Scolar si Universitar si inspectoratele scolare, urmand sa asigure cheltuielile de transport, cazare, masa, amenajare teren/sala de sport, consumabile si premii la etapa finala a competitiei, asistenta medicala la etapa pe clasa/scoala, locala, judeteana si regionala, respectiv acces gratuit in bazele sportive ale unitatilor de invatamant cu program sportiv integrat si suplimentar. La randul lor, federatiile sportive nationale sigura arbitrajele (prin asociatiile judetene si/sau comisiile judetene, conform prevederilor regulamentelor de organizare si desfasurare), si includ in buget fonduri destinate organizarii si desfasurarii “Olimpiadei Gimnaziilor” si acorda, in limita posibilitatilor, premii la etapa nationala. Fonduri destinate organizarii si desfasurarii competitiilor vor fi prevazute in buget si de COSR, suplimentar, forul olimpic urmand sa asigure asistenta medicala la faza finala a competitiei, achizitionarea de mingii de joc la etapele regionale si finale, echipamentul sportiv pentru echipele scolare participante la etapa regionala si etapa finala (set complet de echipament) si acorda trofee si medalii la faza finala: locurile I-III, respectiv „Cel mai bun sportiv" pentru fiecare ramura de sport.

Parteneri