Foto

Istoricul participarilor romanesti la Europenele de seniori (I)

Pentru prima oara in istoria baschetului romanesc, turneul final al intrecerilor europene de seniori va avea loc si in Romania, Sala Polivalenta din Cluj-Napoca urmand sa gazduiasca, in perioada 1-7 septembrie, meciurile din Grupa C a FIBA EuroBasket 2017. Astfel, in calitate de tara co-organizatoare, reprezentativa Romaniei revine pe scena europeana dupa o absenta de trei decenii, ultima participare tricolora la Campionatul European datand din 1987. Si daca tot am intrat pe firul istoriei, conform datelor oficiale FIBA, nationala Romaniei se afla la cea de-a XVIII-a participare la marea intrecere continentala, prima fiind inregistrata chiar la editia inaugurala din 1935. Tinand cont de acestea, va vom prezenta pe site-ul FRB in cateva episoade un istoric al participarilor nationalei Romaniei la Campionatele Europene, urmand sa prezentam componentele loturilor tricolore si performantele realizate de acestea in timp. Participari europene care au adunat la palmaresul international un total de 118 meciuri, dintre care 49 de victorii si 69 de infrangeri, cu doua performante, locul 5, realizate la editiile din 1957 si 1967.
 
Astazi, deschidem seria istoricului participarilor romanesti cu prima editie a Campionatului European de seniori, care s-a desfasurat in Elvetia, in perioada 2-7 mai 1935. La editia inaugurala, organizata de FIBA la Geneva, oras considerat a fi “neutru” in conditiile in care Europa se afla sub amenintarea declansarii celui de-al doilea Razboi Mondial, nationala de seniori a Romaniei a fost prezenta la start alaturi de alte noua echipe nationale. Conform datelor oficiale istorice, nationala noastra s-a prezentat la Geneva doar cu opt sportivi -  S. Grunstein, N. Grozavescu, N. Alexandrescu, E. Dumitrescu, C. Riegler, M. Bercus, O. Belitoreanu, N. Balteanu (vezi foto). Surprinde absenta unuia dintre cei mai reprezentativi baschetbalisti, Costi Herold, cunoscut de apropiati ca “Unchiul”, care se afirmase deja la intrecerile din tara si mai ales la editia inaugurala a Campionatului Universitar din Romania. Trecand peste aceasta absenta de marca, sa mentionam ca reprezentativa Romaniei a sustinut trei meciuri la Campionatul European din 1935: cu Elvetia, scor 9-42, cu Franta, scor 23-66, si cu Ungaria, scor 17-24. In urma rezultatelor inregistrate, nationala tricolora a ocupat locul 10, in vreme ce laurii europeni ai editiei inaugurale au fost adjudecati de reprezentativa Letoniei.
La urmatoarele patru editii ale intrecerilor europene, din 1937 (Letonia), 1939 (Lituania), 1941 (Lituania, competitie anulata din cauza Razboiului Mondial) si 1946 (Elvetia), baschetul romanesc nu a fost reprezentat.
A doua participare la Campionatul European de seniori este bifata la editia desfasurata in 1947, atunci cand FIBA a desemnat capitala Cehoslovaciei, Praga, sa fie gazda intrecerilor continentale. Turneul final european s-a derulat in perioada 27 aprilie – 2 mai 1947 si a adunat la start 14 echipe nationale, printre care s-a numarat din nou si reprezentativa Romaniei. Conform datelor oficiale oferite de FIBA, lotul tricolor a fost compus din C. Herold, A. Popescu, N. Badulescu, P. Marosi, S. Ferencz, H. Kevorkian, S. Sadeanu, G. Teodorescu, I. Vulescu, H. Dlugos, A. Neagu, C. Babaliescu si V. Popescu. Tricolorii au evoluat in Grupa A si au inregistrat in prima faza o victorie si doua infrangeri: cu Polonia, scor 32-51, cu Cehoslovacia, scor 25-64, si cu Olanda, scor 50-42. Astfel, prima victorie a Romaniei pe scena competitiei europene dateaza din 29 aprilie 1947, atunci cand tricolorii au reusit sa treaca de selectionata batava dupa un meci in care Marosi Pal a inscris 22 de puncte. In faza urmatoare, Romania si-a adaugat la palmares inca doua victorii si o infrangere: cu Austria, scor 69-23, cu Albania, scor 73-19, si cu Italia, scor 39-55. In urma rezultatelor inregistrate, Romania a ocupat tot locul 10, la fel ca la prima editie, iar laurii continentali din 1947 au fost adjudecati de URSS.
A urmat in 1949 cea de-a VI-a editie a Campionatului European, derulata in mod ciudat in afara Europei, mai exact in Egipt, in 1949, la care au participat doar sapte echipe, printre care s-au numarat si Egipt, Liban si Siria!
Doi ani mai tarziu, caravana celor mai valoroase echipe din Europa a revenit pe Batranul Continent si a poposit in Franta, FIBA acordand Parisului organizarea celei de-a VII-a editii a Campionatului European de seniori. Conform datelor oficiale existente in arhiva FIBA, la aceasta editie au participat 18 echipe nationale iar reprezentativa Romaniei urma sa participe cu un lot format din Grigore Costescu, Corneliu Calugareanu, Emanoil Raducanu, Andrei Folbert, Laszlo Mokos, Liviu Nagy, Mihai Nedeff, Cezar Niculescu, Dan Niculescu, Adrian Petrosanu, Vasile Popescu si Gheorghe Constantinide. Din motive necunoscute, legate cel mai probabil de politica vremurilor respective, Romania nu s-a mai prezentat la Paris si a pierdut prin forfait conform arhivelor FIBA toate meciurile din grupa. La final, Romania a fost plasata pe ultima pozitie, 18, iar pe cea mai inalta treapta a podiumului a urcat URSS. Un mai tarziu, aceeasi echipa a Romaniei, in aceeasi componenta, s-a aflat la doar un pas de calificarea la JO de la Helsinki, din 1952, tricolorii ratand calificarea dupa ce au cedat in barajul disputat cu trei zile inaintea JO in fata Italiei, scor 39-53, si Canadei, scor 51-72.
Revenind la competitia continentala, baschetul masculin romanesc inregistreaza o perioada de glorie, Romania fiind prezenta la toate editiile Campionatului European din perioada 1953-1975! Dar despre aceasta perioada prolifica, in care s-au inregistrat si doua performante notabile, in episoadele urmatoare…

FOTO - Romania la prima editie a Campionatului European din 1935!

Parteneri