Foto

Istoricul participarilor romanesti la Europenele de seniori (II)

Pentru prima oara in istoria baschetului romanesc, turneul final al intrecerilor europene de seniori va avea loc si in Romania, Sala Polivalenta din Cluj-Napoca urmand sa gazduiasca, in perioada 1-7 septembrie, meciurile din Grupa C a FIBA EuroBasket 2017. Astfel, in calitate de tara co-organizatoare, reprezentativa Romaniei revine pe scena europeana dupa o absenta de trei decenii, ultima participare tricolora la Campionatul European datand din 1987. Si daca tot am intrat pe firul istoriei, conform datelor oficiale FIBA, nationala Romaniei se afla la cea de-a XVIII-a participare la marea intrecere continentala, prima fiind inregistrata chiar la editia inaugurala din 1935. Tinand cont de acestea, site-ul FRB va prezinta in cateva episoade un istoric al participarilor nationalei Romaniei la Campionatele Europene, ieri, prezentand componentele loturilor tricolore la editiile din 1935, 1947 si 1951.
 
Asa cum mentionam in finalul primului episod prezentat ieri, baschetul masculin romanesc a cunoscut o perioada de glorie in perioada 1953-1975, nationala Romaniei fiind prezenta la toate editiile. Dupa ce au ratat de putin calificarea la JO 1952, tricolorii au reusit sa obtina biletele pentru turneul final continental din 1953, editie care a fost gazduita de Moscova, in perioada 23 mai – 4 iunie. Conform arhivelor FIBA, nationala noastra pregatita de Costi Herold s-a prezentat la start in urmatoarea formula: Cezar Niculescu, Mihai Nedeff, Traian Lita, Andrei Folbert, Emanoil Raducanu, Dan Niculescu, Adrian Petrosanu, Alexandru Fodor, Corneliu Calugareanu, Mihai Erdogh, Liviu Nagy si Vasile Kadar. A fost o editie in care nationala noastra a evoluat in Grupa A si si-a trecut in cont o victorie si doua infrangeri: cu Italia, scor 43-61, cu Cehoslovacia, scor 31-49, si cu Elvetia, scor 74-36. In faza urmatoare, tricolorii au cedat in fata Finlandei, scor 51-59, dupa care au obtinut patru victorii consecutive cu Liban, scor 65-56, cu Suedia, scor 74-43, cu Danemarca, scor 80-53, si cu Germania, scor 69-59. In urma acestor rezultate, Romania a ocupat la final locul 13 iar laurii intrecerilor continentale din 1953 au fost adjudecati de URSS.
Doi ani mai tarziu, la editia din 1955, gazduita de Budapesta, nationala Romaniei s-a prezentat la start alaturi de alte 17 echipe representative. Din lotul tricolor au facut parte, conform datelor oficiale, mai multe nume de rezonanta pentru baschetul intern si international, dupa cum urmeaza: Andrei Folbert, Mihai Nedeff, Emanoil Raducanu, Emil Niculescu, Dan Niculescu, Alexandru Fodor, Mihai Erdogh, Marian Spiridon, Liviu Nagy, Vasile Kadar, Constantin Cojocaru, Emi Ganea si Radu Popovici. Trei dintre jucatori, Fodor, Nedeff si Folbert aveau, de altfel, sa ajunga la finalul competitiei in echipa Europei (lot de 12 sportivi, in urma votului antrenorilor participanti), fiind primii baschetbalisti romani selectionati in echipa turneului final. In prima faza a intrecerilor din Ungaria, nationala noastra tricolora a evoluat in Grupa C, serie in care a ocupat locul secund, cu trei victorii si o infrangere: cu URSS, scor 63-79, cu Elvetia, scor 63-39, cu Suedia, scor 86-52, cu Luxemburg, scor 68-40. A urmat o noua victorie obtinuta cu Polonia, scor 69-56, dupa care Romania si Italia au jucat intr-un meci decisive pentru economia calificarii in careul de asi. A fost un meci despre care regretatii Mihai Nedeff si Mimi Niculescu isi aduceau aminte cu mare regret, in care tricolorii au rezistat pana la final, dar au ratat ocazia de la aruncari libere sa incline balanta victoriei in favoarea lor, in vreme ce adversarii din Peninsula nu au ratat oportunitatea uriasa de a fructifica ultimul atac. Scor final 73-70 in favoarea Italiei si Romania a ratat o sansa uriasa de a face istorie. In continuarea disputelor pentru clasament, tricolorii si-au trecut in cont o victorie incredibila in fata Iugoslaviei, scor 93-68 (pe 16 iunie 1955!), la capatul unui meci in care Nedeff si Folbert au marcat 66 de puncte, dupa care au inregistrat patru infrangeri: cu Bulgaria, scor 46-73, cu URSS, scor 66-84, cu Cehoslovacia, scor 69-91, si cu Ungaria, scor 60-71. In urma acestor rezultate, nationala Romaniei a ocupat locul 7 in clasamentul final, in vreme ce Ungaria avea sa obtina, in premiera, laurii continentali.
Valoarea baschetbalistilor romani avea sa se oglindeasca si in rezultatele editiei urmatoare, din 1957, cand Romania a urcat pe scena europeana de la Sofia, in perioada 20-30 iunie. Conform arhivelor FIBA, la editia din Bulgaria au participat 16 echipe nationale, printre care si Romania, lotul reprezentativei noastre fiind compus din Grigore Costescu, Andrei Folbert, Mihai Nedeff, Emanoil Raducanu, Emil Niculescu, Alexandru Fodor, Armand Novacek, Liviu Nagy, Mihai Erdogh, A. Beretchi, A. Borbelly si A. Koukoush (Cocos). In prima faza a competitiei, Romania a obtinut doua victorii si o infrangere in Grupa D, esecul fiind inregistrat in disputa cu detinatoarea trofeului, Ungaria, dupa un meci de infarct decis in ultimele secunde de joc: cu Ungaria, scor 65-66, cu Finlanda, scor 83-72, si cu Belgia, scor 57-45. Clasata pe locul secund in grupa, nationala noastra a avansat in faza superioara si a bifat alte doua victorii consecutive, 70-66 cu Polonia si 65-45 cu Franta. A urmat din nou o confruntare cu Ungaria, de data aceasta campioana en-titre a Europei reusind sa se impuna clar cu 76-61. Dupa acest dus rece, Romania a mai jucat alte patru meciuri pentru clasament, adunand in palmares trei infrangeri si o victorie: cu Bulgaria, scor 54-67, cu URSS, scor 63-87, cu Iugoslavia, scor 72-60, si cu Cehoslovacia, scor 55-61. Cu o linie in care a adunat cinci victorii si cinci infrangeri, Romania s-a clasat pe locul 5 in topul final, realizand cea mai mare performanta din istoria de pana atunci, fiind devansata in ordine de URSS, Bulgaria, Cehoslovacia si Ungaria. Totodata, la finalul competitiei, in urma votului antrenorilor, Mihai Nedeff si Emanoil Raducanu au fost selectionati in echipa Europei.
Doi ani mai tarziu, in 1959, Campionatul European de seniori a fost gazduit, in premiera, de Istanbul, in perioada 21-31 mai, si a adunat la start 17 nationale, printre care si Romania. Conform datelor oficiale din arhiva vremurilor respective, lotul national al Romaniei a fost compus din Mihai Nedeff, Armand Novacek, Feodor Nedelea, Grigore Costescu, Andrei Folbert, Emerich Vizi, Emil Niculescu, Alexandru Fodor, Christian Popescu, Ludovic Toth si Izidor Milelman. Pentru prima data in istorie, Romania avea sa debuteze spectaculos, castigand Grupa D cu trei victorii consecutive: cu Ungaria, scor 62-53, cu Iran, scor 65-48, si cu Austria, scor 83-48. Calificata in grupa 1-8 de pe prima pozitie, Romania ne reuseste sa-si pastreze “cadenta” si in faza urmatoare si cedeaza in toate meciurile pana la final: cu Franta, scor 52-61, cu Cehoslovacia, scor 59-66, cu Belgia, scor 76-79, cu Bulgaria, scor 52-53, si cu Polonia, scor 66-67. In urma acestor rezultate, Romania s-a clasat pe locul 8 iar laurii continentali au fost adjudecati din nou de URSS, care a reusit procentaj maxim, castigand toate cele noua partide disputate.
Vom continua in episoadele urmatoare sa va prezentam participarile de la editiile in care Romania se lupta de la egal cu marile forte ale Batranului Continent…
 
FOTO - Faze de joc din cadrul Campionatului European de la Sofia, din 1957

Parteneri