Pentru prima oara in istoria baschetului romanesc, turneul final al intrecerilor europene de seniori va avea loc si in Romania, Sala Polivalenta din Cluj-Napoca urmand sa gazduiasca, in perioada 1-7 septembrie, meciurile din Grupa C a FIBA EuroBasket 2017. Astfel, in calitate de tara co-organizatoare, reprezentativa Romaniei revine pe scena europeana dupa o absenta de trei decenii, ultima participare tricolora la Campionatul European datand din 1987. Si daca tot am intrat pe firul istoriei, conform datelor oficiale FIBA, nationala Romaniei se afla la cea de-a XVIII-a participare la marea intrecere continentala, prima fiind inregistrata chiar la editia inaugurala din 1935. Tinand cont de acestea, site-ul FRB va prezinta in cateva episoade un istoric al participarilor nationalei Romaniei la Campionatele Europene, vineri si sambata fiind trecute in revista componentele loturilor tricolore si rezultatele de la editiile din 1935 pana in 1959.
Editia din 1961 a Campionatului European de seniori a fost organizata la Belgrad, pentru prima oara in istorie, si a adunat la start 19 echipe nationale, printre care s-a numarat si reprezentativa Romaniei. Asigurata deja si de un important schimb de generatie, nationala noastra a fost compusa la aceasta editie din Mihai Nedeff, Emil Niculescu, Aurel Popovici, Horatiu Giurgiu, Nicolae Viciu, Mihai Albu, Pavel Visner, Dragos Nosievici, Christian Popescu, Armand Novacek, Horia Demian si Gheorghe Valeriu. Distribuiti in Grupa F din intrecerile continentale care s-au derulat in perioada 29 aprilie – 8 mai, tricolorii au pornit cu dreptul si au inregistrat doua victorii consecutive, depasind spectaculos Franta, cu scorul de 68-66, si Olanda, cu 84-66. Cu motoarele turate la maxim, Romania a continuat in faza secunda sa adune victorii importante, reusind sa treaca pe rand de Israel, scor 62-42, de Turcia, scor 50-46, si de Cehoslovacia, scor 55-52. A urmat o disputa extrem de importanta, cu selectionata similara a Bulgariei, in care Novacek a stralucit si s-a remarcat cu 24 de puncte, insufieciente, insa, pentru ca Romania sa-si apropie victoria, astfel ca fluierul final a consemnat succesul vecinilor de la Sud de Dunare, cu 63-51. Un nou esec cu Ungaria, scor 60-71, ne-a scos din lupta pentru careul de asi, tricolorii ajungand sa joace ultimul meci pentru clasament cu Belgia, scor 71-61. In urma rezultatelor inregistrate, desi a avut o linie cu sase victorii si numai doua infrangeri, nationala Romaniei a ocupat locul sapte in topul final, in vreme ce trofeul european a intrat din nou in posesia puternicei nationale a URSS.
Doi ani mai tarziu, caravana celor mai valoroase 16 echipe din Europa a poposit pentru prima oara in Polonia, la Wroclaw, turneul final continental derulandu-se in perioada 4-13 octombrie 1963. Cu cateva nume noi in formula de start, nationala Romaniei s-a prezentat la Wroclaw cu urmatorul lot de sportivi: Mihai Nedeff, Emil Niculescu, Horia Demian, Marian Spiridon, Mihai Kiss, Mihai Albu, Horatiu Giurgiu, Dragos Nosievici, Christian Popescu, Pavel Visner, Mircea Campeanu si Gheorghe Valeriu. Cu un sistem competitional total schimbat, prima faza a competitiei s-a derulat pe doua serii de cate opt echipe, Romania evoluand in cadrul Grupei B, unde a bifat trei victorii si patru infrangeri: cu Cehoslovacia, scor 56-55, cu Spania, scor 70-75, cu Polonia, scor 60-64, cu URSS, scor 54-64, cu Franta, scor 59-51, cu Finlanda, scor 69-55, si cu RDG, scor 54-66. In urma acestor rezultate, Spania a acces in lupta din sferturi de pe locul patru, in vreme ce Romania si Cehoslovacia, cu acelasi punctaj, au intrat in lupta din 9-16, clasandu-se pe locurile 5 si 6. Au urmat doua meciuri de clasament, in care tricolorii au cedat in fata Israel, scor 47-57, si au trecut la pas de Italia, scor 85-66. Astfel, desi a fost la un pas sa acceada in sferturi si a iesit din cursa in urma jocului rezultatelor din Grupa B, nationala Romaniei a ocupat la final locul 11, in vreme ce URSS s-a dovedit a fi din nou cea mai puternica echipa din Europa, castigand toate cele noua meciuri si implicit medaliile de aur.
A urmat editia continentala din 1965, ultima la care Mihai Nedeff a participat, devenind singurul baschetbalist roman care a adunat opt prezente la Europene! Si cum erau vremuri in care URSS nu avea rival, FIBA a acordat Moscovei dreptul de a organiza noua editie a Campionatului European, intrecerile derulate in perioada 30 mai – 10 iunie adunand din nou la start 16 echipe nationale. Romania a fost din nou prezenta pe scena continentala alaturi de fortele Batranului Continent, lotul tricolor fiind format din Horia Demian, Gheorghe Novac, Marian Spiridon, Mihai Nedeff, Nicolae Ionescu, Mihai Albu, Alin Savu, Dragos Nosievici, Christian Popescu, Armand Novacek, Ekerhardt Jekely, Aurel Popovici. Jucand dupa acelasi sistem competitional agreat la editia anterioara, nationala Romaniei a evoluat in cadrul Grupei A si a adunat doua victorii si cinci infrangeri, insa multe dintre esecuri fiind pe muchie de cutit, in urma unor finaluri de infarct: cu URSS, scor 60-62, cu Italia, scor 75-81, cu Cehoslovacia, scor 69-90, cu Israel, scor 57-59, cu Finlanda, scor 85-61, cu RDG, scor 55-59, si cu Ungaria, scor 76-52. Ajunsa pe locul sapte in Grupa A, nationala noastra a picat in seria pentru ultimele locuri din clasamentul final, si a adunat doua victorii de palmares: cu Suedia, scor 86-60, si cu Germania, scor 74-63. Astfel, desi s-a luptat de la egal la egal atat cu laureata URSS, dar si cu alte echipe clasate in prima parte a topului european, Romania a ocupat in final locul 13 in vreme ce gazdele au urcat din nou pe cea mai inalta treapta a podiumului de premiere fara sa cunoasca infrangerea.
Avand o vasta experienta organizatorica, Finlanda obtine organizarea celei de-a XV-a editii a Campionatului European de seniori, Tampere si Helsinki gazduind intrecerile continentale in perioada 28 septembrie – 8 octombrie 1967. Tot cu 16 nationale la start, dintre care nu putea lipsi reprezentiva Romaniei, prezenta pentru a opta oara consecutiv la turneul final continental. Cu un lot in care au fost inclusi alaturi de consacrati si cativa tineri care bateau la portile afirmarii, Romania a plecat in Finlanda cu o delegatie in care s-au aflat Alin Savu, Horia Demian, Radu Diaconescu, Titus Tarau, Christian Popescu, Nicolae Birsan, Gheorghe Barau, Mihai Albu, Ekerhardt Jekely, Dragos Nosievici, Gheorghe Novac si Adolf Cernea. Pastrandu-se sistemul competitional anterior, tricolorii au evoluat in cadrul Grupei A si au adunat patru victorii si trei infrangeri iar la finalul acestei faze au avansat in grupa pentru locurile 5-8, eliminand din cursa atat Iugoslavia, cat si Spania. De altfel, Romania a inregistrat rezultate memorabile in aceasta faza, castigand disputele cu Iugoslavia, scor 75-73, cu Spania, scor 88-85, cu Belgia, scor 77-74, si cu Olanda, scor 83-64, si cedand in fata selectionatelor Poloniei, scor 58-75, Finlandei, scor 51-57, si Cehoslovaciei, scor 51-69. In faza superioara, Romania si-a mai trecut in palmares doua victorii importante, cu Italia, scor 63-57, si cu Finlanda, scor 71-64, si a obtinut locul 5 in topul final european, egaland astfel performanta realizata in 1957. In lupta pentru coroana, URSS a dispus de Cehoslovacia, scor 89-77, si si-a pastrat invincibilitatea pe Batranul Continent. A fost o perioada de glorie a baschetului masculin, in care performantele echipei nationale au fost dublate si de nominalizarile sportivilor Alin Savu si Mihai Albu in echipa Europei!
Doi ani mai tarziu, Italia obtine in premiera organizarea Campionatului European de seniori, lupta pentru trofeul continental fiind gazduita de Napoli si Caserta, in perioada 27 septembrie – 5 octombrie 1969, intr-o formula noua, cu doar 12 echipe la start. Prezenta constant la turneul final, nationala Romaniei a reusit sa se califice din nou pe scena europeana si a plecat in Italia cu o delegatia in care s-au numarat Mihai Albu, Ekerhardt Jekely, Gheorghe Novac, Dragos Nosievici, Francisc Dikay, Matias Ruhrig, Constantin Dragomirescu, Petru Czmor, Radu Diaconescu, Titus Tarau, Mihai Dimancea si Adolf Cernea. Conform datelor oficiale, Romania a ratat de putin calificarea in primele opt echipe, fiind eliminata din cursa in urma jocului rezultatelor. Astfel, tricolorii au ocupat locul 5 in Grupa B, avand acelasi punctaj cu Spania, care a avansat in faza superioara, dupa ce au bifat in faza inaugurala doua victorii si trei infrangeri: cu Cehoslovacia, scor 70-72, cu Polonia, scor 95-63, cu Italia, scor 62-74, cu Spania, scor 63-78, si cu Israel, scor 75-74. In meciurile pentru clasament, Romania s-a impus in fata Suediei, scor 95-84, si a Greciei, scor 87-81, si s-a clasat la final pe locul 9 in vreme ce URSS a urcat din nou pe cea mai inalta treapta a podiumului dupa ce si-a luat revansa in fata Iugoslaviei chiar in finala (n.n. – Iugoslavia reusise in Grupa A sa produca prima infrangere a URSS dupa multi ani, castigand disputa, cu 73-61, dar in finala rusii s-au impus, cu 81-72).
In 1971, cele mai valoroase 12 echipe ale Europei si-au dat intalnire pentru prima oara in Germania, Campionatul European de seniori fiind gazduit, in perioada de 10-19 septembrie, de Essen si Boblingen. Romania s-a prezentat la start intr-o formula cu multe modificari fata de editiile anterioare, in lotul tricolor regasindu-se Alin Savu, Mihai Albu, Dan Georgescu, Vasile Popa, Mircea Chivulescu, Nicolae Parsu, Constantin Dragomirescu, Gheorghe Campeanu, Titus Tarau, Radu Diaconescu si Gheorghe Oczelac. In prima faza a competitiei, intr-o serie extreme de echilibrata, Romania s-a clasat pe locul 3 in Grupa A, reusind cateva rezultate notabile dupa meciuri cu final de infarct: cu Franta, scor 65-64, cu Germania, scor 79-69, cu Spania, scor 76-72, cu URSS, scor 55-83, si cu Polonia, scor 74-80. Calificata in lupta pentru locurile 5-8, Romania a cedat in ambele intalniri: cu Cehoslovacia, scor 74-87, si cu Spania, scor 71-86. In urma acestor rezultate, tricolorii au ocupat locul 8 in vreme ce URSS si-a mentinut suprematia europeana, dupa ce s-a impus din nou intr-o finala de vis in fata Iugoslaviei, cu 69-64.
Vom continua in episodul urmator sa va prezentam participarile de la editiile in care Romania se lupta de la egal cu marile forte ale Batranului Continent…
FOTO – Prezentarea echipelor Romaniei si URSS, pe stadionul Republicii, inaintea meciului in care tricolorii au obtinut o victorie istorica impotriva nationalei sovietice! (foto coperta)
- Nationala Romaniei la Festivitatea de Deschidere a Campionatului European din 1971, cu Mihai Albu, capitanul tricolorilor, in prim-plan (foto interior)