Mehmet Hortoglu. Nascut 23 iulie 1995, la Istanbul. De mai multi ani, desi este de origine turca, a ales sa joace sub tricolorul romanesc si a adunat mai multe selectii in tricoul Nationalei noastre la U14, U15 si U16. Remarcat de specialisti in intrecerile juvenile din Romania, in urma evolutiilor bune de pe terenul de joc, Mehmet a demonstrat ca are calitati fizice deosebite, la care a adaugat si un plus urias de combativitate, fapt pentru care a devenit unul dintre liderii generatiei sale. Din toamna anului trecut, s-a transferat la celebra echipa Galatasaray Istanbul si incearca sa-si construiasca o cariera sportiva cat mai frumoasa. Zilele trecute, extrema Galatei ne-a acordat un scurt interviu in exclusivitate, in care a vorbit deschis despre cum a fost primit in “patria mama”, despre cum este baschetul din Turcia, dar si despre echipa nationala a Romaniei.
La aproape un an de la transferul tau in Turcia, cum te descurci in noua postura de jucator al celebrei echipe Galatasaray?
De la bun inceput vreau sa mentionez ca sunt foarte multumit de faptul ca am ajuns sa joc la Galatasaray Istanbul. Aici am avut oportunitatea de a-mi vedea mai exact carentele baschetbalistice si de a-mi imbunatati perspectiva asupra jocului de echipa. Am realizat ca am nevoie sa depun eforturi suplimentare pentru a primi minute importante de joc sic red ca intr-un final am reusit sa fiu apreciat de antrenori si colegi si sa aiba incredere in mine. Cred ca sunt pe drumul cel bun…
Cum te-au primit noi tai colegi?
Pot spune ca m-au ajutat si m-au sprijinit enorm de cand ajuns aici. Au avut un mare impact in dezvoltarea mea ca jucator. Acelasi sprijin urias l-am simtit si din partea staff-ului de antrenori, care a fost mereu alaturi de mine atat in sala, cat si in afara terenului de joc. Desi, in timpul antrenamentelor, pare ca nu prea ne cunoastem! (rade)
Este diferita viata de sportiv fata de cea din Romania?
Exista o diferenta destul de mare. Aici totul se ia in serios, atat in timpul antrenamentelor cat si in afara salii. Nu spun ca in Romania ar fi altfel, dar aici am sesizat ca totul este foarte bine organizat si nimeni nu-si permite sa iasa din program. Totul este calculat in cele mai mici amanunte. Iar jucatorii sunt constientii de faptul ca trebuie sa dea acelasi randament zilnic si sa incerce sa se autodepaseasca. Daca ai facut un pas gresit, “platesti”… Totul depinde de seriozitate si de cat de conectat esti la “pulsul” pregatirii.
Cum arata o saptamana de "munca" in Istanbul? Scoala, antrenamente...
Oohh. Ma trezesc zilnic la ora 07:00, deoarece o ora mai tarziu trebuie sa fiu prezent la scoala. In mod normal, termin orele pe la ora 16:00, asta daca nu avem meciuri si suntem nevoiti sa plecam mai devreme. In cursul saptamanii, avem cate un antrenament in fiecare zi, care incepe la ora 17:30 si se termina pe la ora 19:30. Imediat, imi incep prgramul individual de aruncari, fundamental, si programul din sala de forta cu unul dintre antrenorii secunzii. Pe la 21:30 ajung acasa, unde imi mai ramane foarte putin timp liber pentru a imi face temele sau pentru a citi. In week-end, cand nu avem meciuri, antrenamentele cu echipa incep de obicei dupa orele 15:00, dar eu ma duc si de dimineata pentru un antrenament individual de aruncari. De luni, o iau de la capat…
Crezi ca exista diferente, din punctul de vedere al antrenamentelor, al mentalitatii, intre baschetul romanesc si cel din Turcia?
Exista doar o diferenta de interes si nicidecum de talent. Sunt sigur ca si noi avem jucatori talentati in Romania, dar aici exista o mai mare dorinta venita din partea parintilor, dar si a copiilor, deoarece, majoritatea cluburilor ofera burse scolare la licee particulare. Exista, insa, o diferenta destul de mare in privinta antrenamentelor unde se solicita si se depune mereu un efort maxim din partea fiecarui jucator, deoarece clubul nu tolereaza esecurile. Ca si jucator, trebuie sa dai mereu randament de 110%! Totodata, indiferent ca esti accidentat sau ca ai o alta problema, trebuie sa fi mereu alaturi de echipa, chiar daca nu participi la antrenament. Se pune un accent urias pe unitatea de echipa, care trebuie sa fie mereu ca o “familie”!
Anul acesta vei juca din nou sub tricolorul romanesc la Europene, de data aceasta la U18 si sub comanda antrenorului Eugen Ilie. Crezi ca Romania poate obtine un rezultat notabil?
Astept cu nerabdare primul antrenament alaturi de echipa nationala a Romaniei. Din pacate, nu am reusit sa ajung pana acum la niciun cantonament al Nationalei, dar dupa Turneul Final din Turcia ma voi intoarce in Romania pentru a participa la activitatile echipei noastre nationale. Abia astept… Pe de alta parte, pentru un rezultat bun, cred ca trebuie sa ne pregatim foarte bine si sa avem incredere in potentialul nostrum. Personal, sunt sigur ca putem fi echipa surpriza la Campionatul European din acest an.
In incheiere, ne poti spune in linii mari ce planuri de viitor ai?
Momentan, este dificil de spus. Nu va pot spune nimic concret, deoarece este mult prea devreme. Mai am inca un sezon de jucat la Galatasaray Istanbul si inca nu m-am decis la ce voi face dupa aceea. Daca voi continua in Turcia, in Europa sau, de ce nu, in SUA. Fiecare tanar care iubeste baschetul si vrea sa faca o cariera baschetbalistica viseaza cu ochii deschisi sa ajunga sa joace in SUA. In NBA! Ramane de vazut.
Iti multumim si iti dorim multa bafta in continuare.
Foto: arhiva personala (Mehmet Hortoglu in tricoul Romaniei la Euro 2011)