Inaintea noului sezon, presedintele interimar al Colegiului Central al Arbitrilor de Baschet, instructorul national FIBA Doru Vinasi, a transmis spre publicare pe site-ul FR Baschet cateva precizari importante asupra "Regulii Pasilor". Va prezentam integral mai jos toate aceste aprecieri, cu exemple concrete, dar si cu o adresa pentru vizualizarea unui clip sugestiv si instructiv asupra variantelor regulamentare si a celor neregulamentare ale actiunilor care pot fi efectuate de jucatori la terminarea driblingului:
PRECIZARI REFERITOARE LA REGULA PASILOR
(Art. 25 – Regulamentul Oficial al Jocului de Baschet)
In ultima perioada de timp, am observat, cu deosebita placere, faptul ca se poarta discutii si se solicita informatii, din partea antrenorilor, jucatorilor, conducatorilor si a altor persoane interesate si pasionate de jocul de baschet, asupra „Regulii pasilor”, in special pentru cazul in care un jucator termina driblingul si apoi efectueaza o “pirueta” (spin-move) cu scopul de a-si proteja mingea si de a depasi aparatorul direct, in actiunea sa de aruncare a mingii spre cos sau de pasare a mingii catre un coechipier.
Prin urmare, pe baza cunostintelor teoretice (dobandite prin studiu individual si perfectionate cu prilejul stagiilor de pregatire, interne si interna?ionale, la care am participat) si a “experientelor” (situatiilor practice) traite pe terenul de joc, am decis s? intocmesc acest material, spre publicare si destinat atat antrenorilor, jucatorilor, conducatorilor si “fanilor” acestui joc, cat si pentru arbitri. Obiectivul meu, sincer, este acela ca toti cei enumerati mai sus sa inteleaga, in mod clar, ceea ce este regulamentar si ceea ce nu este regulamentar iar in plus pentru arbitri de baschet sa constientizeze importanta consecventei in a aprecia situatiile de joc regulamentare, in mod identic cat si cele neregulamentare, de asemenea, identic.
Strict referitor la subiect, vreau sa precizez de la bun inceput ca „Art. 25 – Regula pasilor” din ROJB n-a suferit modificari majore de continut sau de interpretare, cel putin in ultimul timp. Singura modificare, valabila de la 01.10.2008 (ale carei Interpretari Oficiale pot fi citite pe site-ul FR Baschet, sectiunea Documente, in ROJB), se refera la faptul ca:
· Este regulamentar cand un jucator cade si aluneca (fara sa se rostogoleasca) in timp ce detine mingea sau daca el castiga controlul mingii cand este intins sau asezat. (Inainte de 2008, actiunea in care un juc?tor cu mingea in mana, cadea si aluneca pe podea, era considerata, abatere de pasi, dar chiar si cea in care un jucator aflat intins pe podea castiga controlul mingii avand mingea in maini (nu dribland) si apoi aluneca pe podea).
In rest toate prevederile acestui articol au ramas identice cu cele din 2004 sau 1998.
Conform Art. 25 – Regula pasilor :
Abaterea de pasieste miscarea neregulamentara a unui picior sau ambelor picioare ale jucatorului, in afara limitelor precizate in acest articol, in orice directie, in timp ce acesta retine in mana (maini) o minge vie, pe terenul de joc, iar
O pivotareeste o miscare regulamentara prin care un jucator care tine in mana (maini) o minge vie pe terenul de joc, paseste cu acelasi picior, o data sau de mai multe ori in orice directie, in timp ce celalalt picior, numit picior pivot, este tinut in acelasi punct de contact cu podeaua.
Practic, conform regulii, pentru a determina daca actiunea este regulamentara sau neregulamentara, primul lucru care trebuie luat in considerare este:
- Stabilirea piciorului pivot, pentru un jucator care prinde o minge vie pe terenul de joc, in cele doua cazuri posibile:
· In timp ce stationeaza cu ambele picioare pe podea:
– Un picior (oricare) poate fi ridicat de pe podea dar, in momentul in care un picior este ridicat de pe podea, celalalt picior devine picior pivot. (n.n. - si poate pivota, conform definitiei)
· In timp ce se deplaseaza:
– Daca un picior este in contact cu podeaua, acest picior devine picior pivot.(n.n. - si poate pivota, conform definitiei)
– Daca nici un picior nu este in contact cu podeaua si jucatorul aterizeaza simultan pe ambele picioare, din momentul in care un picior este ridicat celalalt devine picior pivot. (n.n. - si poate pivota, conform definitiei).
– Daca nici un picior nu este in contact cu podeaua si jucatorul aterizeaza pe un picior, atunci acest picior devine picior pivot. Daca juc?torul sare de pe acest picior si se opreste aterizand cu ambele picioare SIMULTAN (actiunea este regulamentara), dar atunci nici un picior nu este picior pivot. (n.n. - si nu mai poate pivota).
Al doilea element important, care trebuie luat in considerare, il reprezinta:
- Inaintarea cu mingea pentru un jucator care si-a stabilit piciorul pivot, in timp ce controleaza o minge vie pe terenul de joc, in cele trei cazuri posibile:
· In timp ce stationeaza cu ambele picioare pe podea:
– La plecarea in dribling, piciorul pivot nu trebuie ridicat inainte ca mingea sa paraseasca mana (mainile) jucatorului.
Pentru a pasa sau pentru a arunca la cos din actiune, jucatorul poate ridica piciorul pivot de pe podea sau poate sari de pe piciorul pivot, dar apoi, nici un picior nu trebuie repus pe podea inainte ca mingea sa paraseasca mana (mainile) jucatorului
· In timp ce se deplaseaza:
– Pentru a pasa sau pentru a arunca la cos din actiune, jucatorul POATE SARI CU PICIORUL PIVOT SI POATE ATERIZA PE PODEA CU UN PICIOR (oricare)SAU AMBELE PICIOARE SIMULTAN. Dupa aceasta, UN PICIOR SAU AMBELE PICIOARE POT FI RIDICATE DE PE SOL, DAR NICI UN PICIOR NU TREBUIE REPUS PEPODEA INAINTE CA MINGEA SA PARASEASCA MANA (MAINILE) JUCATORULUI.
– La plecarea in dribling, piciorul pivot nu trebuie ridicat inainte ca mingea sa paraseasca mana (mainile) jucatorului.
· Dupa ce jucatorul s-a oprit, cand nici un picior nu este picior pivot:
– La plecarea in dribling, nici un picior nu trebuie ridicat inainte ca mingea sa paraseasca mana (mainile) jucatorului.
Pentru a pasa sau pentru a arunca la cos din actiune, unul sau ambele picioare pot fi ridicate de pe sol, dar nici un picior nu trebuie repus pe podea inainte ca mingea sa paraseasca mana (mainile) jucatorului.
Avand in vedere prevederile regulamentare mai sus mentionate, voi prezenta cateva exemple teoretice de actiuni, care pot fi efectuate de jucatori, specificand si decizia care ar trebui luata:
Exemplul 1: Jucatorul A1, aflat in miscare, opreste driblingul (prinde mingea sau o retine in una sau ambele maini), in momentul in care are un picior pe podea (conform prevederilor regulamentare acest picior a devenit picior pivot). Apoi, executa o pirueta, punand celalalt picior pe podea si ridicand piciorul pivot de pe podea (pana aici actiunea este regulamentara), iar apoi, completeaza actiunea sa de aruncare a mingii la cos sau de pasare spre un coechipier, punand piciorul pivot stabilit la terminarea driblingului, din nou pe podea, inainte ca mingea sa-i paraseasca mainile, pentru o aruncare la cos sau pentru o pasa. S-A COMIS O ABATERE DE PASI CARE TREBUIE SANC?IONATA.
Exemplul 2: Jucatorul A1, aflat in miscare, opreste driblingul (prinde mingea sau o retine in una sau ambele maini), in momentul in care are un picior pe podea (conform prevederilor regulamentare acest picior a devenit picior pivot). Apoi, sare de pe piciorul pivot si executa o piruet? in aer, aterizand cu un picior (oricare) sau cu ambele picioare SIMULTAN (intr-un singur timp) pe podea (pana aici actiunea este regulamentara). Apoi, completeaza actiunea sa de aruncare a mingii la cos sau de pasare spre un coechipier, sarind de pe piciorul pe care a aterizat, respectiv, ambele picioare iar mingea ii paraseste mainile inainte ca jucatorul sa aterizeze pe podea. ACTIUNE REGULAMENTARA IAR DECIZIA CORECTA ESTE “NO CALL”.
Exemplul 3: Jucatorul A1, aflat in miscare, cu spatele spre adversarul sau direct B1, opreste driblingul (prinde mingea sau o retine in una sau ambele maini), in momentul in care, nici un picior nu este pe podea. Apoi aterizeaza cu un picior pe podea (conform prevederilor regulamentare acest picior a devenit picior pivot), si efectueaza o pirueta pasind pe celalalt picior, ridica piciorul pivot de pe podea si arunca mingea spre cos sau o paseaza spre un coechipier inainte ca jucatorul sa aterizeze pe podea. ACTIUNE REGULAMENTARA IAR DECIZIA CORECTA ESTE “NO CALL”.
Alte exemple teoretice de actiuni, care ar putea fi efectuate de jucatori, dar fara sa execute o pirueta, ar fi urmatoarele :
Exemplul 4: Jucatorul A1, aflat in miscare, opreste driblingul (prinde mingea sau o retine in una sau ambele maini), in momentul in care are un picior pe podea (conform prevederilor regulamentare acest picior a devenit picior pivot). Sare de pe piciorul pivot si aterizeaza tot pe el (pana aici actiunea este regulamentara) iar apoi completeaza actiunea sa de aruncare a mingii la cos sau de pasare spre un coechipier, punand celalalt picior pe podea, inainte ca mingea sa-i paraseasca mainile, pentru o aruncare la cos sau pentru o pasa. S-A COMIS O ABATERE DE PASI CARE TREBUIE SANCTIONATA.
Exemplul 5: Jucatorul A1, aflat in miscare, opreste driblingul (prinde mingea sau o retine in una sau ambele maini), in momentul in care are un picior pe podea (conform prevederilor regulamentare acest picior a devenit picior pivot). Apoi, sare de pe piciorul pivot si aterizeaza cu un picior (oricare) sau cu ambele picioare SIMULTAN (intr-un singur timp) pe podea. Apoi, completeaza actiunea sa de aruncare a mingii la cos sau de pasare spre un coechipier, sarind de pe piciorul pe care a aterizat, respectiv, ambele picioare iar mingea ii paraseste mainile inainte ca jucatorul sa aterizeze pe podea. ACTIUNE REGULAMENTARA IAR DECIZIA CORECTA ESTE “NO CALL”.
Exemplul 6: Jucatorul A1, aflat in miscare, cu fata spre adversarul sau direct B1, opreste driblingul (prinde mingea sau o retine in una sau ambele maini), in momentul in care nici un picior nu este pe podea. Apoi aterizeaza cu un picior pe podea (conform prevederilor regulamentare acest picior a devenit picior pivot), dupa care pune si celalalt picior pe podea (aterizare in doi timpi), completeaza actiunea sarind si ridicand piciorul pivot de pe podea si arunca mingea spre cos sau o paseaza spre un coechipier inainte ca jucatorul sa aterizeze pe podea. ACTIUNE REGULAMENTARA IAR DECIZIA CORECTA ESTE “NO CALL”.
Practic, ce am dorit sa arat prin aceste exemple? Simplul fapt ca „Regula pasilor” trebuie aplicata conform prevederilor sale, atat pentru cazul in care jucatorul efectueaza o pirueta in actiunea sa de aruncare a mingii spre cos sau de pasare spre un coechipier cat si in cazul in care jucatorul nu efectueaza o pirueta (patrunde normal spre cosul advers). Nu se poate afirma ca, atunci cand un jucator isi termina driblingul si apoi executa o pirueta, automat, a comis o abatere de pasi. Actiunea trebuie analizata in spiritul prevederilor regulamentare (stabilire picior pivot si modul de dezvoltare a actiunii, inaintarea cu mingea dupa stabilirea piciorului pivot).
As dori sa mai fac o mentiune. De-a lungul timpului, actiunile jucatorilor de baschet au crescut mult in viteza si au devenit tot mai spectaculoase. De fapt, acesta poate fi si motivul pentru care arbitri de baschet n-au sanctionat, in mod corespunzator, abaterea de pasi men?ionata in Exemplul 1. La stagiile de pregatire ale arbitrilor internationali sau cu prilejul turneelor finale de Campionate Europene, reprezentantii Departamentelor tehnice ale arbitrilor FIBA (instructorii FIBA, antrenorii arbitrilor internationali de perspectiva, evaluatori ai arbitrilor internationali) au sesizat prin exemple video astfel de situatii de joc, in care deciziile arbitrilor n-au fost in conformitate cu prevederile Regulamentului Oficial al Jocului de Baschet, FIBA. Arbitri, trebuie sa analizeze rapid si cu discernamant relatia atacant - aparator pe terenul de joc, fara sa permita obtinerea unui avantaj neregulamentar din partea unuia dintre competitori. Ori acest lucru se intampla in exemplul mentionat, atacantul isi creeaza un avantaj neregulamentar fata de aparatorul sau.
Evident, cu prilejul stagiilor de pregatire ale arbitrilor care oficiaza in Ligile si Campionatele Nationale interne, aceste informatii au fost transmise. Nu a existat si nu exista o directiva sau o interpretare oficiala FIBA, scrisa, in mod special pentru aceasta actiune deoarece prevederile „Regulii pasilor” sunt foarte clare si neinterpretabile. In plus, printr-o directiva sau interpretare oficiala scrisa, ar fi existat un risc “urias” ca la fiecare actiune a unui jucator, in care efectueaza o pirueta, sa fie sanctionata cu abatere de pasi, ceea ce, repet, este neconform si fara nici o legatura cu prevederile acestei reguli.
Si totusi, trebuie sa recunosc faptul ca, exista inca o lipsa de consecventa in aprecierea acestor actiuni de joc, atat la nivel intern cat si la nivel international, ceea ce, evident conduce la aparitia nedumeririlor sau a suspiciunilor. Iar, arbitri trebuie sa faca tot posibilul ca acestea sa dispara!
In final, am sa atasez si o adresa de internet, descoperita si care mi-a fost transmisa de colegul meu, arbitrul international Alexandru Olaru, fapt pentru care-i multumesc pe aceasta cale si care contine un clip video sugestiv si instructiv, asupra variantelor regulamentare si a celor neregulamentare ale actiunilor care pot fi efectuate de jucatori la terminarea driblingului.
Adresa este :https://www.youtube.com/watch?v=Xgdyx09bisQ
Doru Vinasi
arbitru FIBA si instructor national FIBA