Foto

Romania a debutat cu o victorie la Europenele U20 de la Podgorica

Reprezentativa feminina de tineret a Romaniei a pasit cu dreptul la Campionatele Europene U20, Divizia B, din Podgorica, tricolorele pregatite de antrenorii Dan Calancea si Miruna Crasnic reusind sa invinga, in aceasta dupa-amiaza, selectionata similara a Belarus, cu scorul de 47-39 (15-14, 10-0, 10-16, 12-9). Duminica, de la ora locala 15:15, nationala noastra va intalni Bulgaria iar luni se va confrunta, de la ora 20:00, cu puternica reprezentativa a Croatiei, care a dispus de bulgari in meciul inaugural al Grupei B, cu scorul de 76-47.
 
Noua arena a Universitatii din Podgorica, University Sports&Culture Hall, construita recent pentru intrecerile Campionatului European U20, feminin, Divizia B, a gazduit, sambata dupa-amiaza, meciurile inaugurale din cadrul Grupei B, serie din care fac parte nationalele Romaniei, Belarus, Bulgariei si Croatiei. Primele echipe care si-au facut aparitia pe scena europeana au fost Romania si Belarus, ambele cu o dorinta evidenta de a pasi cu dreptul in competitie, victoria fiind considerata a fi extrem de importanta in economia calificarii din Grupa B, serie dominata foarte clar de puternica reprezentativa a Croatiei.
Desi n-au avut prea multe cunoscute despre adversare, care s-au prezentat la Podgorica cu un lot cu o talie foarte mare, bazat in principal pe trei vicecampioane europene de baschet 3x3, dar si pe cateva sportive ce au cumulat deja experienta in campionatele din Belarus, Letonia dar si in Liga Baltica, staff-ul tehnic roman a mizat pe “cartea” apararii agresive, folosind deja celebrul slogan cu rezonanta istorica "Pe aici nu se trece!". Iar echipa noastra a raspuns asa cum si-au dorit cei doi antrenori, Dan Calancea si Miruna Crasnic, tricolorele reusind sa anihileze forta ofensiva a Belarus printr-o daruire exemplara si o motivatie uriasa. De altfel, inca de la primele actiuni, capitanul Teo Neagu si Paula Lenart au reusit sa o “linisteasca” pe Hanna Brych, desi pivotul nationalei Belarus le domina clar fizic, in vreme ce Ferariu, Ghizila, Kelemen si Cuzic au inchis mai toate culoarele de acces, diminuand sansele de reusita pentru Sushchyk, Lapo, Sizonava, Kiuliak sau Inkina. Si cum apararea a functionat aproape fara cusur, Romania s-a instalat repede la conducerea jocului, bazandu-se pe momentele ofensive deosebite realizate pe rand de Cuzic, Kelemen, Ferariu, Lenart sau Ghizila. In aceste conditii, pe fondul unui joc de mare angajament fizic, Romania termina primul sfert cu un avantaj minim, scor 15-14, dar realizeaza un spectacol defensiv in urmatoarele zece minute si reuseste sa intre la vestiare la 25-14, dupa un sec 10-0 (!) in sfertul al doilea. Din nefericire, tot in acest sfert, nationala Romaniei pierde o piesa foarte importanta din angrenaj, Mihaela Maxim accidentandu-se destul de grav la genunchi si fiind obligata sa paraseasca terenul si sa fie transportata de urgenta la spital (n.n. – dupa efectuarea primelor investigatii, medicii muntenegreni au precizat ca este vorba de o entorsa de genunchi, cu intindere de ligamente colaterale, dar diagnosticul final va fi pus dupa efectuarea RMN).
Trecand peste acest episod neplacut si revenind la joc, sa spunem ca la reluare, vedetele nationalei Belarus s-au trezit din corzi si au cautat sa riposteze puternic, incercand sa revina in meci, dar nationala noastra a gasit resurse pe finalul sfertului al treilea sa-si mentina un avantaj important, scor 35-30. In ultimele zece minute s-a jucat pe cartea “totul sau nimic”, cu Romania fortand in atac in momente importante si irosind cateva situatii de a se desprinde decisiv, si cu o echipa a Belarus incapabila sa gaseasca solutii pentru a trece de “zidul” ridicat de tricolore si de a reveni pe tabela. Cu trio-ul format din Kelemen, Cuzic si Ferariu de neoprit in momentele de cumpana, cele trei reusind sa dea de cele mai multe ori tonul si sa mentina adversarul la distanta (scor 43-33 in min. 35), Romania termina meciul en-fanfare, in ciuda eforturilor Belarus de a reveni (scor 43-39 in min. 39), Ghizila si Kelemen reusind sa marcheze cu sange rece de la libere si sa inghete tabela la scorul de 47-39 in favoarea noastra, spre bucuria delegatiei noastre, dar si a grupului de parinti romani prezent in tribune, care a realizat o atmosfera incendiara desi nu era foarte numeros.
Astfel, Romania obtine o victorie extrem de muncita, de o importanta uriasa in economia Grupei B, mai ales ca favorita incontestabila a seriei, Croatia, a spulberat sambata seara nationala Bulgariei, cu scorul de 76-47. Duminica, de la ora locala 15:15, Romania va da ochi cu reprezentativa Bulgariei, intr-un meci important pentru calificarea in grupa valorica 1-8. Conform datelor statistice de la prima victorie a Romaniei la Europenele U20 de la Podgorica, zestrea tricolora a fost realizata de KELEMEN (12 p, 3x3, 5 rec, 1 pasa, 1 int), CUZIC (11 p, 3x3, 3 rec, 1 pasa, 2 int),  FERARIU (11 p, 5 rec, 2 int, 1 cap), LENART (6 p, 9 rec, 4 int), GHIZILA (5 p, 4 rec, 2 pase, 3 int, 1 cap) si NEAGU (2 p, 4 rec, 1 int). Au mai evoluat MAXIM, SFIRLEA, PETER, MATEI (2 rec) si AURSULESEI.
Mai multe detalii pe http://www.fiba.com/europe/u20bwomen/2016 iar pe pagina oficiala de facebook a FRB puteti vizualiza o galerie foto de la meciul inaugural cu Belarus https://www.facebook.com/frbaschet/

Parteneri