Foto

Romania a obtinut argintul la Europenele U16 si a promovat in elita!

Reprezentativa de cadete a Romaniei a obtinut medaliile de argint in cadrul FIBA U16 Women European Championship, Division B, presented by Banca Transilvania, si s-a calificat in primul esalon continental, dupa ce tricolorele pregatite de antrenorii Catalin Tanase si Larisa Toma au cedat in finala competitiei in fata puternicei nationale a Poloniei, cu scorul de 52-66 (14-15, 12-24, 19-18, 7-9). La final, performanta tricolora a fost dublata de nominalizarile Mariei Ferariu si Nicolett Orban in echipa ideala a competitiei, cele doua componente ale nationalei noastre alaturandu-se in “All Star Five Tournament” de Anna Makurat (MVP), Robin Yasmine Bouwer si Evelien Schipholt Lutje.
 
Arena Antonio Alexe din Oradea a gazduit, astazi, toate meciurile pentru stabilirea locurilor 1-8 in cadrul FIBA U16 Women European Championship, Division B, presented by Banca Transilvania, capul de afis fiind tinut de confruntarea dintre reprezentativele Romaniei si Poloniei, echipe care obtinusera deja promovarea in primul esalon continental dupa calificarea in marea finala si care s-au intalnit in ultima mare batalie pentru laurii competitiei. Dupa ce atmosfera s-a incins la finala mica, asistenta aclamand impreuna cu o micuta galerie portocalie victoria Olandei in fata selectionatei Israel, cu scorul de 50-44, succes care a asigurat reprezentativei “Tarii Lalelor” si accesul pe prima scena continentala, nationalele Romaniei si Poloniei si-au facut aparitia sub lumina reflectoarelor, in uralele celor peste 1.000 de fani care au luat loc in tribune. Calificate deja in primul esalon, conform regulii FIBA (n.n. – primele trei echipe au promovat in Divizia A), finalistele au oferit un frumos spectacol baschetbalistic, apreciat de mai toti specialistii, dar si de FIBA, care au nominalizat in echipa ideala a turneului trei dintre jucatoarele care s-au confruntat in acest meci: Anna Makurat (poloneza a fost desemnata si MVP), Maria Ferariu si Nicolett Orban. Dornice sa obtina trofeul, dar si sa-si ia revansa pentru esecul din Grupa D (scor 54-57), tricolorele s-au motivat foarte bine si au mentinut echilibrul pe toata durata primului sfert, desi echipa poloneza parea mult mai solida sub panouri, si a incercat sa forteze o desprindere, bazandu-se si pe forma deosebita a “argintului viu” Anna Makurat. Dupa primele 10 minute, scorul era de 14-15 si totul parea posibil. A urmat un sfert in care Polonia a apasat serios pe acceleratie, incepand sa ne domine la toate capitolele, in ciuda eforturilor echipei noastre de a ramane in joc, astfel ca la pauza tabela indica deja o diferenta de 13 puncte, scor 26-39.
La reluare, Romania echilibreaza din nou disputa si incearca sa revina, insa Polonia are in Anna Makurat o jucatoare de mare clasa si pastreaza distanta, scorul dupa 30 de minute de joc fiindu-i favorabil cu 57-45. In ultima parte, miza jocului se face resimtita in ambele tabere, ratarile si greselile se inmultesc, iar Polonia reuseste sa gestioneze mai bine finalul, Makurat stabilind scorul finalei, 52-66, cand mai erau 158 de secunde de joc. In ciuda acestui esec, nationala noastra a fost aclamata la scena deschisa iar tricolorele si staff-ul tehnic au fost felicitati de intreaga asistenta pentru performanta de a reveni in primul esalon european, dar si pentru evolutiile deosebite din aceasta competitiei.
Conform datelor oferite de FIBA, punctele nationalei Romaniei au fost realizate de GHITA (18 p, 12 rec, 2 pase, 1 cap), DUMITRESCU (11 p, 3 rec), ORBAN (7 p, 7 rec, 1 pasa, 2 int, 1 cap), FERARIU (6 p, 8 rec, 1 pasa, 1 int, 1 cap), PARAU (6 p, 15 rec, 1 pasa, 2 int), POPESCU (2 p, 2 rec, 3 pase), CSURULYA (2 p). Au mai evoluat VATI (1 pasa, 1 cap), SPIER (5 rec, 1 pasa). De la invingatoare s-au remarcat MAKURAT (14 p, 2x3, 9 rec, 4 pase, 2 int, 1 cap) si ZIEMBORSKA (13 p, 9 rec, 1 pasa).  
 
La finalul intrecerilor, in cadrul Ceremoniei de Inchidere a FIBA U16 Women European Championship, Division B, presented by Banca Transilvania, au fost acordate si urmatoarele premii speciale:
 
MVP (a fost acordat de Horia Paun, presedintele FRB)
Anna MAKURAT – POLONIA
 
All Star Five (au fost inmanate de Alina Moanta, vicepresedinte FRB)
Maria FERARIU– ROMANIA
Robin Yasmine BOUWER– OLANDA
Anna MAKURAT – POLONIA
Evelien SCHIPHOLT LUTJE – OLANDA
Nicolett ORBAN– ROMANIA
 
Pentru intreaga cariera ca official (placheta inmanata de Adrian Voinescu, presedinte LOC si presedinte al Colegiului Central de Arbitri din cadrul FRB)
Arbitrului international – Borislav PELTEKOV (Bulgaria)
 
Pentru buna organizare si gazduire a intrecerii continentale (trofeu oferit de Winfried Gintschel, comisar FIBA si seful turneului)
Federatiei Romane de Baschet si Comitetului Local de Organizare
 
Astfel, dupa zece zile pline de baschet in cele trei arene din Oradea, va prezentam mai jos clasamentul final al FIBA U16 Women European Championship, Division B, presented by Banca Transilvania:
 
1. POLONIA
2. ROMANIA
3. OLANDA

4. Israel
5. Grecia
6. Irlanda
7. Finlanda
8. Luxemburg
9. Belgia
10. Anglia
11. Estonia
12. Slovenia
13. Bulgaria
14. Ucraina
15. Macedonia
16. Danemarca
17. Bosnia & Hertegovina
18. Islanda
19. Norvegia
20. Austria
21. Scotia
22. Cipru
23. Albania
 
Mai multe amanunte despre rezultate, clasamente si statistici, puteti vizualiza pe site-ul oficial al intrecerilor:
http://www.fiba.com/europe/u16women/2016

Parteneri