Reprezentativa masculina universitara a Romaniei s-a clasat pe locul 6 la cea de-a XXVII-a editie a Jocurilor Mondiale Universitare, echipa pregatita de antrenorii Tudor Costescu si Paul Miron obtinand, astfel, cea mai valoroasa performanta de dupa 1989 pentru baschetul masculin romanesc in competitia mondiala a studentilor.
La capatul unor evolutii deosebite in grupele preliminare (106-58 cu Filipine; 77-57 cu Japonia; 89-72 cu Mongolia; 76-67 cu Mexic; 78-53 cu Serbia), tricolorii au obtinut locul al doilea in grupa B si au acces pentru a treia oara consecutiv in sferturile de finala ale JMU (n.n. - dupa editiile din Serbia si China), faza in care s-au “ciocnit” la Kazan de puternica selectionata a Rusiei. La capatul unui joc echilibrat doar in primele 25 de minute, Romania a cedat in fata gazdelor cu 53-78 si a intrat in batalia pentru locurile 5-8. Primul adversar din batalia pentru clasamentul final, puternica selectionata a Braziliei, pe care universitarii romani au reusit sa o depaseasca, luni seara, gratie unui joc colectiv deosebit, scor 82-75 (26-23, 13-13, 16-16, 27-23). Principalii marcatori: GUTOAIA (21 p), TOROK (17 p), TIBIRNA (11 p) si PETRISOR (10 p). In faza finala a grupei valorice 5-8, Romania a intalnit, astazi, redutabila formatie a Lituaniei, in fata careia a clacat, cu 50-87 (7-18, 15-25, 12-20, 16-24), dupa un joc dominat autoritar de baschetbalistii baltici. Principalii marcatori: TIBIRNA (16 p), GUTOAIA (7 p), ORBEANU (6 p) si TOROK (6 p).
Campania de la JMU din Rusia poate fi catalogata, desi s-a incheiat cu o infrangere, drept una foarte reusita, echipa pregatita de tinerii antrenori Tudor Costescu si Paul Miron reusind sa ia fata in clasamentul final unor tari cu traditie in baschetul mondial, precum SUA, Germania, Cehia, Brazilia, China, Ucraina sau Estonia. Cu o linie de 8 jocuri, in care a bifat 5 victorii si 3 infrangeri, Romania incheie cu fruntea sus intrecerile care s-au derulat in perioada 6-17 iulie in Kazan, tricolorii reusind prin daruire, atitudine si determinare sa demonstreze ca baschetul masculin autohton are potential si poate spera in viitor la alte performante. De altfel, chiar si in jocurile in care au cedat in fata "greilor" Serbia, Rusia si Lituania, universitarii romani n-au cedat prea usor, reusind prin daruire si determinare sa compenseze in mai multe sferturi diferenta clara de valoare fata de echipele care se lupta de ani buni pentru suprematia baschetului european si mondial. Altfel, locul 6 obtinut la Kazan reprezinta cea mai valoroasa clasare romaneasca din istoria participarilor la JMU de dupa decembrie 1989, fiind un semn de bun augur pentru viitorul apropiat..
Felicitari tricolorilor!
Reamintim componenta echipei care a evoluat la Kazan: Vlad Corpodean, Vlad Dumitrescu, Adrian Gutoaia, Dan Ioan, Vlad Negoitescu, Iulian Orbeanu, Catalin Petrisor, Alexandru Ioan Pop, Adrian Rosu, Bogdan Tibirna, Rolland Torrok si George Toth. Antrenori: Tudor Costescu si Paul Miron.
Pentru cei care sunt interesati, mentionam ca dupa disputarea finalelor, in care Rusia a trecut de Australia si a obtinut aurul JMU, iar Serbia a dispus de Canada si a obtinut bronzul, clasamentul final al editiei de la Kazan arata astfel:
1. RUSIA
2. Australia
3. Serbia
4. Canada
5. Lituania
6. ROMANIA
7. Estonia
8. Brazilia
9. SUA
10. Finlanda
11. Mexic
12. Germania
13. Norvegia
14. Coreea de Sud
15. Cehia
16. Mongolia
17. Suedia
18. Japonia
19. Ucraina
20. Emiratele Arabe Unite
21. Chile
22. China
23. Oman
24. Filipine - s-a retras din competitie inaintea disputarii fazelor finale si a fost eliminata de pe tablou