Foto

Romania invinge Belgia in meciul inaugural al Europenelor U16 de la Oradea

Reprezentativa feminina de cadete a Romaniei a castigat in aceasta seara primul meci din cadrul Grupei D a FIBA U16 Women European Championship, Division B, presented by Banca Transilvania, baschetbalistele tricolore pregatite de antrenorii Catalin Tanase si Larisa Toma reusind sa depaseasca destul de clar selectionata similara a Belgiei, cu scorul de 56-43 (14-9, 9-11, 22-10, 11-13). Maine, de la ora 18:00, Romania va intalni reprezentativa Poloniei tot in Arena Antonio Alexe.
 
Ziua inaugurala a FIBA U16 Women European Championship, Division B, presented by Banca Transilvania, a adus si primele vesti bune despre nationala noastra tricolora, reprezentativa feminina de cadete a Romaniei reusind sa invinga incomoda nationala similara a Belgiei, cu scorul de 56-43. Desfasurata imediat dupa ceremonia de deschidere a evenimentului european, festivitate la care au fost prezenti reprezentantii celor 23 de echipe nationale, precum si Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea, Horia Paun, presedintele FRB, si Winfried Gintschel, FIBA crew chief commissioner, partida a atras o asistenta destul de numeroasa la Arena Antonio Alexe din Oradea, in tribune fiind prezenti 400-500 de fani.
Dornice sa paseasca cu dreptul pe scena continentala si sustinute frenetic de o galerie incendiara si multicolora, tricolorele noastre au inceput in forta si au reusit sa-si domine clar adversarele, conducand in minutul 4 cu scorul de 10-0! Trezite din corzi, belgiencele gasesc cateva mici brese in defensiva noastra si sparg gheata abia un minut mai tarziu prin Mbaka iar Leyn inscrie de la mare distanta si reduce diferenta in minutul 6 pana la 10-5. Bazandu-se pe un zid defensiv bine ridicat in fata ofensivei belgiene, Romania continua sa pastreze initiativa pe teren si incheie primul sfert in avantaj, scor 14-9. In sfertul al doilea, Belgia cauta cu disperare sa preia initiativa si reuseste sa recupereze handicapul (17-18 in min. 17), dar finalul apartine nationalei noastre, care isi pastreaza calmul si intra la vestiare cu un bonus de trei “lungimi” gratie punctelor aduse de Maria Ferariu, scor 23-20. La reluare, pauza se dovedeste a fi fost un sfetnic foarte bun pentru tricolorele pregatite de antrenorii Catalin Tanase si Larisa Toma, Romania reusind sa declanseze o adevarata “tornada” pe terenul de joc: de la 24-22 in min. 21 pana la 39-23 in min. 28! Cu Ferariu, Orban, Parau si Popescu greu de oprit in actiunile ofensive si cu o defensiva foarte mobila si aproape impenetrabila in care Ferariu si Dumitrescu au dominat lupta sub panouri, Romania incheie cel de-al treilea sfert cu un avans consistent, scor 45-30. Si cum ultimele zece minute au fost controlate foarte bine de nationala noastra, care a reusit sa-si conserve foarte bine avantajul in ciuda eforturilor deosebite ale Belgiei, fluierul final al arbitrilor a consemnat prima victorie pentru Romania la Europenele U16, cu scorul  de 56-43, spre mare bucurie a echipei dar si a galeriei tricolore.
Conform FIBA, punctele succesului tricolor au fost realizate de FERARIU (13 p, 11 rec, 3 pase, 3 int), ORBAN (12 p, 5 rec, 1 pasa, 1 int, 1 cap), PARAU (12 p, 7 rec, 3 pase, 1 int), POPESCU (11 p, 2 rec), GHITA (5 p, 7 rec, 2 int, 3 cap), DUMITRESCU (2 p, 11 rec, 3 pase, 3 int, 1 cap) si SPIER (1 p, 3 rec, 1 int). A mai evoluat CSURULYA.
 
Tot in prima zi a competitiei s-au inregistrat urmatoarele rezultate:
Slovenia – Austria 67-42
Polonia – Norvegia 95-21 (grupa D)
Cipru – Estonia 44-53
Luxemburg – Danemarca 60-48
Bosnia&Herzegovina – Scotia 57-47
Ucraina – Grecia 41-54
Irlanda – Finlanda 58-62
 
Maine, de la ora 18:00, tot in Arena Antonio Alexe, nationala Romaniei se va confrunta cu puternica reprezentativa a Poloniei, principala favorita din Grupa D.

Parteneri