Foto

Romania isi disputa cu Cehia un loc in semifinalele Europenelor U20 de la Podgorica

Reprezentativa feminina de tineret a Romaniei va intalni astazi, cu incepere de la ora 17:45, puternica nationala a Cehiei, intr-un meci decisiv pentru calificarea in semifinalele Campionatului European U20, Divizia B, de la Podgorica. Miercuri seara, in prima runda din grupa semifinala E, Romania a cedat in fata valoroasei selectionate a Ungariei, cu scorul de 47-66 (7-17, 11-16, 13-18, 16-15), la capatul unui joc in care tricolorele s-au intrecut in greseli si ratari copilaresti, permitand astfel fostei medaliate cu bronz mondial U17 sa domine clar disputa din teren.
 
Dupa trei victorii consecutive in Grupa preliminara B, din tot atatea meciuri disputate in prima faza a Europenelor U20 de la Podgorica, reprezentativa de tineret a Romaniei a acces in faza grupelor semifinale alaturi de Croatia, Ungaria si Cehia. Avand si un avantaj moral si material, succesul impotriva Croatiei fiind punctat in clasamentul grupei semifinale E. Fapt care a contribuit enorm la atmosfera pozitiva din delegatia Romaniei, tricolorele fiind constiente ca prin daruire si vointa pot realiza o mare performanta la nivelul generatiei U20, acolo unde baschetul feminin autohton a adunat, din pacate, o singura victorie la ultimele trei editii ale Campionatelor Europene. Astfel, cu un plus la startul meciurilor din grupele semifinale (n.n. – Romania, Ungaria, Lituania si Slovenia au acces in faza a doua cu cate o victorie), nationala noastra a avut ca prim in prima runda din faza a doua valoroasa reprezentativa a Ungariei. O echipa foarte puternica, cu foarte multe jucatoare dintr-o generatie deosebita, care si-a trecut in cont multe performante, printre care medaliile de bronz la Mondialele U17 din 2014, dar si laurii Europenelor U18 de la Timisoara si Oradea din urma cu doi ani. Si chiar daca rezultatele din ultimii ani dadeau favorite certa Ungaria, antrenorul principal Dan Calancea a incercat sa insufle tricolorelor o stare de spirit similara celei de la meciurile din grupa preliminara. Iar startul de meci cu Ungaria a fost foarte bun, in min. 3 consemnandu-se egalitate, scor 5-5, gratie punctelor marcate de Ioana Ghizila. Din nefericire, din acest moment in jocul Romaniei s-a produs un scurt-circuit fara vreun motiv anume, cu un lant de greseli si ratari copilaresti ce au permis Ungariei sa preia fraiele si sa se distanteze pe tabela pana la 17-7 in finalul primului sfert. Timorate de miza jocului si usor obosite fizic, dar si psihic, tricolorele noastre dau semne din ce in ce mai mult ca nu pot reveni in joc, in ciuda eforturilor disperate de a tine aproape de adversare, astfel ca la pauza, tabela indica scorul de 33-18 in favoarea Ungariei. Iar trei dintre jucatoarele de baza, Ferariu, Lenart si Neagu erau deja in pericol sa fie eliminate din joc pentru 5 greseli personale.
Dupa o noua analiza si cateva corectii, la reluare, la primele actiuni de dupa revenirea de la vestiare parea ca totul e posibil, Ghizila si Cuzic reaprinzand sperantele in tabara noastra si punctand pentru 33-21 in min. 22. Avand insa jucatoare cu experienta si valoare, Ungaria nu scapa sansa de a demonstra din nou ca are o generatie de top mondial si reactioneaza prompt, fortand desprinderea pe fondul unui presing agresiv, care da roade si se concretizeaza pe tabela, scor 42-21 in min. 25. Impinse in corzi, baschetbalistele noastre incearca din rasputeri sa se trezeasca si sa reduca din handicap, Ghizila prinde o zi fantastica si pare singura sportiva din lotul nostru capabila sa pacaleasca defensiva adversa, dar experienta si valoarea adversarelor fac ca diferenta sa se mentina pana la finalul celui de-al treilea sfert, scor 51-31. Ultimele zece minute nu aduc mari modificari pe teren iar fluierul final al arbitrilor consemneaza un succes clar al Ungariei, cu scorul de 66-47, la capatul unui joc in care invingatoarea ne-a dominat la toate capitolele si in special in lupta de sub panouri (n.n. – diferenta uriasa la capitolul recuperari: Ungaria 47, dintre care 23 ofensive, Romania 23, dintre care doar 5 ofensive).
Conform datelor oficiale, punctele Romaniei au fost realizate de GHIZILA (16 p, 3x3, 3 rec, 3 pase, 2 int, 1 cap), FERARIU (8 p, 1 rec, 1 pasa, 1 int), AURSULESEI (8 p, 1x3, 3 rec, 1 int, 2 cap), CUZIC (6 p, 3 rec, 1 pasa, 1 int, 1 cap), NEAGU (4 p, 3 rec, 1 cap), POP (3 p, 1 int) si LENART (2 p, 4 rec, 2 pase, 1 cap). Au mai evoluat KELEMEN (1 rec, 1 pasa), SFIRLEA, PETER (2 rec).
In urma acestui rezultat, coroborat cu victoria categorica a Cehiei in fata Croatiei, scor 97-47 (!), nationala Ungariei si-a asigurat deja prezenta in semifinale, in vreme ce Romania si Cehia vor lupta astazi, de la ora 17:45, pentru ultimul bilet de acces in “careul de asi”. In grupa semifinala F, Lituania si Slovenia au continuat marsul triumfal si au obtinut vizele pentru semifinale, invingand clar echipele Marii Britanii, respectiv Muntenegrului.
“Este un meci decisiv si trebuie sa dam totul pe teren. Depinde numai de noi daca vom fi sau nu in semifinale. Este nevoie sa jucati cu inima si sa muriti pentru orice minge, asa cum ati facut-o in primele trei meciuri. Suntem la un pas de o performanta deosebita si nu trebuie sa ratam aceasta sansa!”, a spus antrenorul principal Dan Calancea la sedinta video din aceasta dimineata, fiind in asentimentul tuturor sportivelor si a staff-ului tehnic. Un ton optimist si motivational, care vine sa completeze emotia mesajului capitanului nationalei de senioare, Gabriela Marginean, primit zilele trecute cu mare bucurie: “Va felicit pentru rezultatele frumoase obtinute in grupa si va urez multa bafta in continuare. Munca voastra nu este incheiata. Nu faceti greseala sa va multumiti cu rezultatele de pana acum pentru ca atunci intreaga munca depusa va disparea in cateva secunde. Luptati pana la sfarsitul fiecarui meci si intrati pe teren cu gandul de a castiga. In acelasi timp, insa, sa va respectati adversarul si sa nu va lasati duse de val din cauza victoriilor de pana acum. Sunt mandra de voi si astept in continuare concentrare, dorinta si putere de munca mai mari decat pana acum. Hai Romania!”
Urmariti in direct meciul Romaniei pe live-streaming - http://mnesport.me/kosarka/kosarka-zene/zenska-reprezentacija

Parteneri