Foto

Romania si-a asigurat calificarea in grupa 1-8 la Europenele U20 de la Podgorica!

Reprezentativa feminina de tineret a Romaniei a inregistrat a doua victorie din Grupa B a Campionatului European U20, Divizia B, dupa ce tinerele tricolore pregatite de antrenorii Dan Calancea si Miruna Crasnic au reusit sa se impuna in aceasta dupa-amiaza in fata incomodei selectionate a Bulgariei, cu scorul de 61-56 (10-20, 20-17, 17-10, 14-9). Astfel, la capatul unui meci extrem de incrancenat si cu o incarcatura emotionala foarte mare datorita mizei, Romania reuseste sa obtina al doilea succes din grupa preliminara, asigurandu-si calificarea in grupa valorica 1-8 indiferent de rezultatele din ultima etapa de maine, cand vom intalni puternica selectionata a Croatiei, de la ora locala 20:15.
 
Sala Universitatii din Podgorica a gazduit, astazi, cel de-al doilea meci al nationalei de tineret a Romaniei in cadrul Europenelor U20, Divizia B, tinerele baschetbaliste aflate sub bagheta antrenorilor Dan Calancea si Miruna Crasnic intalnind incomoda reprezentativa a Bulgariei, intr-un joc cu o miza uriasa: calificarea in grupa valorica 1-8. Supramotivate si dornice sa obtina o noua vitorie, tricolorele au inceput, totusi, foarte timorat partida si au permis adversarelor sa se distanteze la zece “lungimi” dupa primul sfert, scor 10-20, Bulgaria reusind sa speculeze la maxim cateva scurtcircuite din tabara noastra. Cu Hristova in mare forma (n.n. – extrema bulgara a marcat 21 de puncte in primele doua sferturi), adversara Romaniei forteaza desprinderea la inceputul celui de-al doilea sfert, dar antrenorul Dan Calancea reactioneaza si gaseste cateva solutii tactice, reusind mai ales motivational sa trezeasca la timp nationala si sa o repuna pe drumul cel bun, astfel ca tricolorele incep sa capete “curaj” si sa recupereze pas cu pas. Pana la pauza, diferenta de pe tabela nu s-a micsorat foarte mult, scor 30-37, si asta pentru ca desi Romania era de netrecut in faza defensiva, in atac, tricolorele se intreceau cu darnicie in ratari si mingi pierdute copilareste (n.n. - Romania a avut 14 mingi pierdute, dintre care 12 in primele doua sferturi!). A venit pauza, care s-a dovedit a fi un sfetnic bun iar cele cateva minute petrecute la vestiar au schimbat radical “fata” nationalei noastre, revenita pe teren cu o forta motivationala incredibila. Strangand din dinti si incercand sa elimine mai toate greselile din primele doua sferturi, tinerele noastre baschetbaliste au declansat o cursa nebuna de urmarire, in care Ghizila a devenit “jandarm” pentru Hristova pe tot terenul (n.n. – bulgaroaica nu a mai marcat puncta dupa pauza!), iar Ferariu, Lenart, Ghizila, Cuzic, Neagu si Kelemen au reusit sa aduca puncte importante la zestrea tricolora. Cu Mihaela Maxim (accidentata) in rol de lider de galerie pe banca noastra, Romania reuseste “minunea” si revine spectaculos, egaland situatia pe tabela inaintea ultimul sfert, scor 47-47, spre bucuria micutei galerii romanesti formata din familiile Ferariu si Ghizila. Si cum miza uriasa de calificare nu avea cum sa nu-si puna amprenta pe jocul din ultimele zece minute, Romania si Bulgaria s-au intrecut in greseli si ratari copilaresti din cauza emotiilor, dar nationala noastra a gasit resursele si solutiile necesare pentru a prelua conducerea (n.n. – reusita lui Kincso Kelemen de la mare distanta a adus pentru prima data in avantaj echipa Romaniei, scor 55-53 in min. 36). Si cum tricolorele noastre au ajuns pe “val”, nimic nu le-a mai stat in cale in ultimele minute iar Cuzic a marcat intr-un final incandescent de la libere si a inghetat tabela la scorul de 61-56 in favoarea Romaniei. O victorie meritata, extrem de muncita si obtinuta “cu inima”, asa cum le-a spus fetelor dupa joc antrenorul Dan Calancea.
Conform datelor oficiale, punctele Romaniei au fost marcate de FERARIU (15 p, 2x3, 4 rec, 1 pasa, 2 int), LENART (11 p, 13 rec, 1 pasa, 2 cap), CUZIC (9 p, 2x3, 4 rec, 1 pasa), GHIZILA (9 p, 4 rec, 2 pase, 1 cap), KELEMEN (8 p, 1x3, 6 rec, 4 pase), NEAGU (7 p, 8 rec, 1 pasa, 2 int) si MATEI (2 p, 1 cap). Au mai jucat SFIRLEA (2 rec), AURSULESEI (1 rec) si PETER (1 rec).
In urma acestui succes, Romania obtine deja calificarea in grupa valorica 1-8, desi maine seara va intalni Croatia, de la ora 20:15, in cadrul ultimei etape din Grupa B.
 
Mai multe detalii pe http://www.fiba.com/europe/u20bwomen/2016 iar pe pagina oficiala de facebook a FRB puteti vizualiza o galerie foto de la meciul inaugural cu Belarus https://www.facebook.com/frbaschet/

Parteneri