Foto

Start in Eurobasket Women 2015

Eurobasket Women 2015, cea mai importanta competitie continentala co-organizata de Federatia Romana de Baschet cu sprijinul consistent al Ministerului Tineretului si Sportului, a debutat oficial in aceasta seara, cele mai valoroase nationale din baschetul feminin de pe Batranul Continent prezentandu-se la festivitatile de deschidere organizate in acelasi timp in Timisoara, Oradea, Sopron si Szombothely. Patru orase, patru grupe preliminare si 20 de echipe nationale se vor afla in centrul atentiei pentru urmatoarele zile, competitia europeana fiind transmisa in 148 de tari din intreaga lume, dintre care 36 din Europa, ceea ce reprezinta un adevarat record pentru baschetul feminin, asa cum au mentionat oficialii FIBA.

Startul intrecerilor de la Timisoara, acolo unde va evolua de maine si nationala Romaniei, a fost dat de directorul FIBA pentru Europa, cehul Kamil Novak, la festivitatea de deschidere asistand alaturi de reprezentantii echipelor si numeroase personalitati, printre care presedintele Federatiei Franceze de Baschet, Jean Pierre Siutat, secretarul de stat al MTS, Carmen Tocala, viceprimarul Dan Diaconu si nu in ultimul rand fostul mare baschetbalist Constantin Titi Popa, singurul roman care a castigat trofeul EuroLeague, care actualmente este antrenor la echipa feminina a Universitatii din Indianapolis. Conform programului, partida inaugurala a adus fata in fata echipele Cehiei si Muntenegru, ambele cu obiective majoare la aceasta editie continentala care va da la final si un bilet pentru Jocurile Olimpice din 2016. La capatul unui joc in care fosta campioana a Europei a fost de nerecunoscut, Cehia ridicand surprinzator probleme adversarului doar in prima parte, putem spune ca rezultul final a oglindit perfect realitatea din teren. Cu o aparare agresiva si extrem de mobile, dar si cu o tranzitie deosebita, Muntenegru a dominat la toate capitolele la revenirea de la vestiare, reusind sa se impuna la pas, cu scorul de 71-52. In a doua confruntare din Grupa A, Ucraina a reusit sa tina in sah vicecampioana europeana si olimpica en-titre timp de doua sferturi, dar a cedat fizic dupa revenirea de la vestiare si a fost depasita clar de furia ofensiva a  reprezentantei Hexagonului, scorul final fiind destul de drastic, 79-55 in favoarea Frantei. Astfel, desi vedeta ucrainiana Iagupova si-a etalat din nou din calitatile fizice (19 p, cea mai buna marcatoarea), Franta a reusit sa bifeze prima victorie, “un success al echipei, in urma unui travaliu deosebit”, dupa cum aprecia la conferinta de presa antrenoarea Valerie Garnier.
In Grupa B, in Arena Antonio Alexe din Oradea, dupa ce presedintele forului european Turgay Demirel a dat startul intrecerilor, nationalele Turciei si Poloniei au oferit una dintre cele mai interesante dispute ale zilei, reprezentantele Semilunii inclinand pe final balanta in favoarea lor, cu scorul de 57-54. In celalalt joc, tensiunea s-a extins dincolo de timpul regulamentar, Belarus impunandu-se in fata Italiei, in prelungiri, cu scorul de 85-76.
Dar iata rezultatele inregistrate in prima zi a Eurobasket Women 2015:
Grupa A
Muntenegru – Cehia 71-52
Ucraina – Franta 55-79
Grupa B
Turcia – Polonia 57-54
Belarus – Italia 85-76
Grupa C
Letonia – Serbia 60-76
Rusia – Croatia 83-62
Grupa D
Suedia – Slovacia 69-72
Lituania – Spania 58-72
 
De joi seara intra sub lumina reflectoarelor si nationala Romaniei, tricolorele avand ca prima adversar puternica reprezentativa a Muntenegru, de la ora 20:30.
Dar iata si programul meciurilor de la Oradea si Timisoara:
12 iunie 2015
Cehia – Ucraina (ora 18:00 la Timisoara)
ROMANIA – MUNTENEGRU (ora 20:30 la Timisoara)
Grecia – Italia (ora 18:00 la Oradea)
Belarus – Polonia (ora 20:30 la Oradea)
 
13 iunie 2015
Franta – Cehia (ora 18:00 la Timisoara)
UCRAINA - ROMANIA (ora 20:30 la Timisoara)
Polonia – Grecia (ora 18:00 la Oradea)
Turcia – Belarus (ora 20:30 la Oradea)
 
14 iunie 2015
Muntenegru – Ucraina (ora 18:00 la Timisoara)
ROMANIA - FRANTA (ora 20:30 la Timisoara)
Italia – Polonia (ora 18:00 la Oradea)
Grecia – Turcia (ora 20:30 la Oradea)
 
15 iunie 2015
Franta – Muntenegru (ora 18:00 la Timisoara)
CEHIA - ROMANIA (ora 18:00 la Timisoara)
Belarus – Grecia (ora 18:00 la Oradea)
Turcia – Italia (ora 20:30 la Oradea)

Parteneri