Foto

Tricolorele s-au calificat in sferturile de finala ale Europenelor de baschet 3x3

Reprezentativa feminina de baschet 3x3 a Romaniei s-a calificat in sferturile de finala ale Campionatului European, intreceri gazduite in aceste zile de AFI Palace Cotroceni, dupa ce cvartetul tricolor format din Gabriela Marginean, Sonia Ursu, Anca Sipos si Andra Haas s-a clasat pe locul al doilea in Grupa A, acumuland o victorie impotriva Belgiei si un esec in fata Ungariei. Performanta tricolorelor noastre a fost dublata de Angel Santana, legendarul sportiv al circuitului de baschet 3x3 reusind sa se califice in finala concursului de aruncari de 3 puncte de pe prima pozitie a preliminariilor!
 
Zona pationarului din incinta AFI Palace Cotroceni a imbracat haine de gala pentru acest week-end si i-a intampinat cum se cuvine pe cei mai valorosi sportivi din circuitul continental de streetball, care s-au adunat la Bucuresti pentru a lua startul in cea de-a doua editie a Campionatului European de baschet 3x3. Intr-o atmosfera de mare sarbatoare, cele mai valoroase 24 de echipe nationale de baschet 3x3 au intrat in acesta dupa-amiaza pe terenul special amenajat in incinta celui mai mare mall din zona sud-est-europeana si au promis sa faca spectacol in batalia pentru trofee. Dupa ce vicepresedintele FIBA Europe, belgianul Cyriel Coomans, a declarat deschise jocurile celei de-a doua editii a intrecerilor europene, rand pe rand, participantii au intrat sub lumina reflectoarelor pentru disputele din preliminarii. Cum era si firesc, atmosfera s-a incins brusc la primul meci sustinut de nationala feminina a Romaniei, cvartetul nostru tricolor format din Gabriela Marginean, Sonia Ursu, Anca Sipos si Andra Haas, intalnind puternica nationala a Belgiei, medaliata cu bronz la prima editie din 2014. Era un meci in care miza era uriasa pentru belgience, dupa ce fusesera invinse de Ungaria, cu 18-7, astfel ca un eventual esec cu Romania urma sa le incheie misiunea. Dar si pentru tricolore, care erau constiente ca o victorie in meciul inaugural le-ar fi deschis drumul spre implinirea visului, dezvaluit de capitanul Gabriela Marginean, acela de a castiga si a nu se opri pana la marea finala de duminica. In aceste conditii, cele doua nationale au oferit un meci extrem de echilibrat, in care Romania a condus ostilitatile de pe teren inca de la prima actiune si a controlat in mare parte jocul, gratie evolutiilor deosebite ale celor doua componete de baza ale nationalei de senioare, Marginean si Ursu, ultima avand si cateva incursiuni de mare efect, aclamate de public, dar si de comentatorul FIBA. Cu o echipa a Belgiei in corzi, Romania parea ca se indreapta spre o victorie lejera, mai ales ca la jumatatea timpului regulamentar conducea la o diferenta de 5 puncte, scor 13-8. Oaspetele nu au fost dispuse sa se predea inainte de fluierul final si au recuperat fantastic, scor 16-16, iar publicul a reactionat si a impins Romania spre victorie, tricolorele inchizand tabela la scorul de 18-16, dupa un final nerecomandat cardiacilor. Victorie! Si astfel Romania isi asigura pentru a doua oara consecutiv calificarea in sferturile de finala, dupa ce in 2014 a ajuns in faza meciurilor eliminatorii. Spre finalul serii, Romania si Ungaria s-au luptat in ultimul joc din preliminarii pentru suprematia Grupei A, adversarele noastre impunand-se cu scorul de 17-13, intr-un meci in care miza a fost doar una de orgoliu si palmares.
In baza rezultatelor inregistrate, iata cum arata clasamentul final al Grupei A, cu mentiunea ca primele doua clasate au acces in faza meciurilor eliminatorii:
1. Ungaria – 2 victorii (35 p)
2. Romania – 1 victorie, 1 infrangere (31 p)
3. Belgia – 2 infrangeri (23 p)
Mai multe amanunte despre rezultatele din ziua inaugurala si clasamentele celorlalte grupe pe - http://www.fiba.com/europe/3x3/2016

Santana, liderul shooterilor!

Tot in reuniunea de vineri, au avut loc si preliminariile concursului de aruncari de 3 puncte, cu legendarul Angel Santana printre participant. Si de aceasta data, liderul nationalei Romaniei s-a dovedit imbatabil la aruncarile de dincolo de semicerc si a castigat runda cu un timp incredibil, de 21:33 secunde, timp in care a avut 7 reusite din 10 incercari. Tot cu 7 reusite au mai fost si alti patru sportive, dar cu timpi modesti, dintre acestia obtinand a doua viza pentru finala olandezul Joey Schelvis. Astfel, Santana si Schelvis se vor lupta duminica pentru medaliile concursului de aruncari, concurs final in care vor mai aparea si doua sportive dupa derularea preliminariilor acestora, Romania fiind reprezentata de Anca Sipos.

Si daca tot am amintit de nationala noastra masculina si de legenda vie a circuitului de baschet 3x3, sa mentionam ca sambata seara este randul cvartetului tricolor format din Angel Santana, Bogdan Popescu, Catalin Vlaicu si Catalin Bordei sa joace sub lumina reflectoarelor. Conform programului oficial, Romania va evolua in cadrul Grupei D, o adevarata “grupa de foc” cum a fost denumita de specialist, urmand sa intalneasca incomoda nationala a Slovaciei de la ora 19:35 si puternica nationala a Rusiei, de la ora 21:20.
Toate meciurile vor fi transmise live pe canalul oficial al FIBA, youtube.com/fiba3x3
Pe de alta parte, la fel ca in prima zi, organizatorii ofera fanilor un spectacol plin cu surprize, publicul urmand sa se delecteze cu “imblanzitorii” de mingi de baschet, componentii trupei de freestyle “Heroes of the Court” din Ucraina, dar si cu show-ul oferit de majoretele de la Dracula’s Girls si de dansatorii de la Frontline Crew. 
In ultima seara a competitiei, duminica, finalele Europenelor vor fi prefatate de un concurs de slam-dunk la care vor lua parte Vadym “Miller” Piddubchenko (Ucraina), Borja “Zero Gravity” Molinello (Spania), Arek “Aro” Przybylski (Polonia), Gratian “I Bounce” Pintea (Romania).

Parteneri