Foto

Naționala U20 a câștigat FIBA ​​U20 EuroBasket 2024, Divizia B!

4.400 de fani au umplut cocheta Pitești Arena, pentru a asista la finala campionatului european de tineret, Divizia valorică B. Iar naționala României nu i-a dezamăgit: tricolorii au surclasat Ucraina și au încheiat competiția fără înfrângere, realizând o performanță remarcabilă pentru baschetul românesc. Este al doilea titlu european U20 din istoria baschetului românesc, după cel din 2017, obținut tot pe teren propriu, la Oradea. Astfel, în 2025, România va juca pentru doar a treia oară în Divizia A la categoria de vârstă U20, după participarea la ediția inaugurală din 1992 și, apoi, cea din 2018.

În finala de duminică, scorul a fost: ROMÂNIA - UCRAINA 80-58 (18-12, 25-18, 21-13, 16-15). Au înscris: Bădălău 22p (4x3), Oinaru 14p (2x3), Lungu 10p 10 rec, Antonescu 8p (2x3), Diaconescu 8p, Șomăcescu 7p, Lăpuște 4p, Nistor 3p (1x3), Stan 2p, Pușcașu 2p. Au mai jucat: Cârstea și Tănase.

Dragoș Lungu a fost desemnat MVP-ul competiției, el făcând parte și din echipa ideală a turneului, alături de Denis Bădălău, Daniil Sypalo (Ucraina), Viljami Vartiainen (Finlanda) și georgianul Giorgi Sulaberidze. Tinerii au fost premiați de președintele FIBA Europe, Jorge Garbajosa și de vicepreședintele FIBA Europe, Carmen Tocală, președinte al Federaței Române de Baschet.

Primarul municipiului Pitești, Cristian Gentea, a primit din partea FIBA un trofeu în semn de apreciere pentru buna găzduire a competiției.

Vă reamintim componența echipei naționale U20 a României, care a câștigat medaliile de aur la FIBA ​​U20 EuroBasket 2024, Divizia B:

Oinaru Andrei
Diaconescu Lorenzo
Lungu Dragoș
Tănase Sebastian
Antonescu David
Cârstea Luca
Stan Albert
Lăpuște David
Șomăcescu Tudor
Pușcașu Șerban
Nistor Vlad
Bădălău Denis

Tane Spasev - antrenor principal
Cezar Stănescu - antrenor secund
Paula Nica - antrenor secund
Mihai Căprărescu - preparator fizic
Mousa Ahmed - kinetoterapeut
Mihai Florian Năstase - maseur

La final de turneu, Federația Română de Baschet mulțumește tuturor sponsorilor, partenerilor, autorităților locale din Pitești și Mioveni, organizatorilor locali, oficialilor, fanilor și voluntarilor. Datorită lor, evenimentul de la Pitești a fost unul de înaltă ținută, apreciat de toate delegațiile participante și de oficialii federației internaționale FIBA.

Credit foto: Cătălin Soare / FIBA

Parteneri