Foto

România a promovat în Divizia A din FIBA Youth EuroBasket și la categoria U16 feminin

Vara lui 2024 va rămâne în istoria baschetului românesc drept sezonul în care trei echipe naționale juvenile (din totalul de șase înscrise în competiții) au promovat în elita baschetului continental!

După performanțele reușite de reprezentativele masculin U20 și U16, promovarea este reușită și de naționala feminină U16, după victoria 49-44 în fața gazdelor turneului final, Turcia.

Cadetele României au început perfect turneul de la Konya, însă a încheiat faza grupelor cu un eșec neașteptat în fața Danemarcei. Astfel, naționala noastră a coborât pe locul 2 în grupă și urma să joace în sferturile de finală împotriva puternicei reprezentative a Lituaniei. După eliminarea balticelor, astăzi România avea programat un alt joc extrem de greu, în fața Turciei. Medaliile - sinonime cu promovarea în Divizia A - nu depindeau doar de acest meci, România mai având o șansă și mâine, într-o eventuală "finală mică", în cazul unui eșec în fața gazdelor.

Doar că elevele lui Mădălin Piperea, Marian Enache și Mihaela Maxim au părut decise să tranșeze promovarea încă de astăzi; au început semifinala fără trac, și după primele zece minute conduceau cu cinci puncte. Din păcate, în sfertul al doilea, fetele noastre nu au reușit să înscrie decât patru puncte, iar la pauza mare, diferența de pe tabelă se păstra la același nivel - cinci puncte - doar că în favoarea Turciei. Sfertul al treilea a fost mai echilibrat, dar tot gazdele și l-au adjudecat, la un punct diferență.

Și a venit ultimul sfert. Când speranțele păreau tot mai puține în rândul fanilor, acestea au crescut inimaginabil în rândul jucătoarelor. Fetele noastre au recuperat diferența de pe tabelă, au ajuns la doar un punct în spatele Turciei și, cu câteva secunde înainte de intrarea în ultimele patru minute de joc, a trecut la conducere, datorită "triplei" reușite de Alexia Babadac. A fost momentul în care întreg cursul jocului s-a schimbat. Turcia nu a mai găsit soluții ofensive, iar fetele noastre au profitat din plin de ezitările echipei-gazdă. Velcea și Babadac au punctat din spatele semicercului, Dănciulescu a fost precisă de la linia de aruncări libere, iar România a reușit o victorie istorică, datorată în mare parte unui spirit de echipă extraordinar și a unui inimaginabil efort comun făcut de întreaga echipă.

Scor final: România - Turcia 49-44 (12-7, 4-14, 11-12, 22-11). Pentru naționala noastră au marcat: Mărcuș 13p (1x3), Dănciulescu 11p (1x3), Babadac 9p (3x3), Velcea 7p (1x3), Avram 4p, Șchiopu 3p (1x3), Ilieș 2p. Au mai jucat: Calapiș, Valea, Gyorgy, Teglaș, Mihăilescu.

Sâmbătă, de la ora 20:30, România va juca finala FIBA U16 Women's EuroBasket Konya 2024 Division B, împotriva Cehiei.

Parteneri