Foto

România câștigă spectaculos meciul de debut la FIBA U20 EuroBasket - Pitești 2024, Division B

1000 de fani au luat loc în tribunele cochetei săli Pitești Arena pentru a susține naționala de tineret la primul meci din cadrul campionatului european FIBA U20 EuroBasket 2024, Division B, împotriva Estoniei.

Elevii lui Tane Spasev, Cezar Stănescu și Paula Nica au deschis tabela imediat, prin Cârstea, iar Lungu a marcat pentru un 4-0 care a produs o explozie de bucurie în tribune. N-a fost să fie însă, mai departe, o misiune facilă pentru România. Balticii au echilibrat rapid scorul, iar la finalul primelor zece minute niciuna dintre echipe nu se afla în avantaj. Mai mult, în următorul sfert Estonia a fost mai precisă atât în decizii, cât și în execuții, iar pauza găsea echipa noastră într-un deficit de șapte puncte.

La reluare, tricolorii au forțat revenirea, însă aceasta nu s-a produs decât cu 34 de secunde înainte de final, când Lungu a reușit să ducă naționala noastră din nou în avantaj, 70-69. A urmat un fault făcut de Lăpuște, iar Estonia mergea la linia de libere, de unde Valb reușea să înscrie doar una din cele două aruncări. Cu 28 de secunde rămase până la final, România a prelungit ultima ofensivă până la limita regulamentară. Lungu și-a asumat decizia de a arunca în ultima secundă de atac și, în ciuda efortului Estoniei de a contesta șutul, mingea a intrat în coș, provocând un vulcan de bucurie în tribune. Cu doar 5 secunde rămase la dispoziție, Estonia a forțat o aruncare de la mijlocul terenului, însă nimic nu s-a mai schimbat pe tabelă.

Scor final: Estonia - România 70-73 (19-19, 16-9, 15-19, 20-26)
Pentru echipa noastră au marcat: Lungu 20p (2x3), Bădălău 18p (2x3), Lăpuște 16p, Nistor 4p, Oinaru 4p, Stan 4p, Puscasu 3p, Cârstea 2p, Șomăcescu 2p.

La finalul jocului, autorul coșului victoriei, Dragoș Lungu, a declarat pentru frbaschet.ro: "Sunt foarte mulțumit de băieții noștri, au avut o energie foarte bună, mai ales cei veniți de pe bancă, datorită lor am reușit să revenim în joc. Mă bucur pentru victorie și... la mai multe!".

La rândul lui, antrenorul Tane Spasev a precizat: "O victorie extrem de grea pentru noi. Am muncit mult încă din primul minut, a trebuit să luptăm 40 de minute și am obținut rezultatul dorit. Vreau să le mulțumesc fanilor pentru încurajări, îi invităm și mâine alături de noi și promitem că vom lupta pentru ei, vom încerca să nu îi dezamăgim și să obținem o nouă victorie pentru România".

Mâine, în Grupa D, tot de la ora 18:00, România va juca împotriva Georgiei. Accesul fanilor în Pitești Arena este gratuit.

Parteneri